Vragen en argumenten

Column van Sjaak Grosthuizen

HOORNGIDS | De Hoornse gemeenteraad is met reces en ik zou dat ook gewoon kunnen zijn, ware het niet dat ik de laatstgehouden vergadering niet kan los laten. Er zijn nog steeds vragen, waar ik slechts met enige fantasie kan pogen te bedenken wat de werkelijke motivatie is geweest van de verschillende woordvoerders.

Vorige week had ik het er al over: de aankoop van De Haai door de gemeente Hoorn. In een motie die in mei 2019 was aangenomen bleek een meerderheid van de raad het een goed idee te vinden het etablissement De Haai aan te kopen. Dat besluit werd dan ook door een meerderheid van de raad bekrachtigd. Op zich een normale gang van zaken, het is juist de taak van een gemeenteraad om op basis van de juiste argumenten besluiten te nemen. En precies daarom laten het onderwerp en de gevoerde discussie daarover mij niet los.

Even een paar zaken op een rijtje: De Haai kan nu worden aangeschaft worden voor € 275.000,- en de exploitatiekosten bedragen jaarlijks € 45.000,- . De verenigingen die daar nu ondergebracht zijn, waaronder een uiterst nuttige en dienstbare club van redders, Notwin, betalen wel iets aan huur, maar dat is bij lange na niet voldoende om een sluitende exploitatie te verkrijgen. De partijen die tegen aanschaf zijn willen bijzonder graag weten wat de argumenten zijn om dat jaarlijkse verlies te accepteren. Er werden argumenten genoemd die voor een meerderheid van de raad als voldoende werden ervaren.

Ik ben buitenstaander, ik heb me niet bijzonder verdiept in de materie, waardoor ik aangewezen ben op de informatie die wordt verstrekt. De argumenten moeten voor elke burger, die graag ziet dat de gemeente voorzichtig met de schaarse middelen om gaat, overtuigend klinken. Ik geloof graag in de oprechtheid van onze politici, maar ik kan met geen mogelijkheid begrijpen hoe de genoemde argumenten overtuigend genoemd kunnen worden. Ik loop rond met het gevoel dat de echte argumenten die hebben geleid tot de aanschaf van De Haai niet zijn genoemd.

Fractievoorzitter van het CDA, Dick Bennis, kwam zelfs met overduidelijke onzinargumenten aan die  bij hun fractie op de weegschaal zijn meegewogen. Het feit dat wethouder Simon Broersma wél aan de slag is gegaan, terwijl de vorige wethouder Ben Tap dat niet deed, is voor het CDA een mooie reden om dan ook maar voor te stemmen. Op de vraag waarom het CDA het een investering vindt die zijn waarde behoudt terwijl niet te ontkennen is dat er sprake zal zijn van een flink exploitatietekort, komt hij met de opmerking dat de wethouder daar dan maar zijn best voor moet doen.

Juist dat laatste argument is klinkklaar geleuter! Een politieke dooddoener van het ergste soort! Simon Broersma vertelt zelfs duidelijk dat de huuropbrengsten in de loop der jaren misschien een beetje hoger kunnen worden. De meerderheid van de raad ziet ergens een strategische noodzaak voor de aankoop, maar op de prangende vragen over het hoe en waarom ervan komen argumenten die uiterst vaag blijven. In ieder geval voor mijzelf en ik geef toe dat ik op het gebied van zaken mogen doen nooit verder ben gekomen dan een middenstandsdiploma op de MULO, maar dan wel zonder enige onvoldoende of zuinige zesjes.

Wat zijn de werkelijke argumenten? Is het de voorstemmers te doen om Notwin blijvend onderdak te kunnen bieden in een gebouw dat zij nooit zelf zouden kunnen bekostigen? Zeg dat dan. Moet je de aankoop zien als een verkapte subsidie aan verenigingen, wat je niet mag noemen omdat anders de korfballers ook een dergelijke bejegening willen krijgen? Kent men iemand die inderdaad voor de gemeentelijke kustlijnidealen prachtige plannen heeft, maar daar moet je nu even om strategische redenen even een tijdje stil over zijn? Ik weet dat niet.

Ik vrees voorlopig de echte argumenten, waarmee ook ik van harte kan inzien dat het verduveld sterke argumenten zijn, niet te zullen horen. Of dat een Hoornse politicus me even apart neemt en me met een klemmend beroep op mijn zwijgzaamheid de echte redenen voor de aanschaf van De Haai zal influisteren. Op dat moment zal ook ik gaan twijfelen aan de oprechtheid van een meerderheid van de Hoornse raadsleden. Misschien is het goed dat een politieke zomerreces zo lang duurt.

Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column