Bouwhut Waterkers mag nog even blijven 

16-07-2020

HOORNGIDS | De zelfbouwhut aan de Waterkers in Hoorn heeft gezorgd voor de nodige ophef. Krantenartikelen, televisiereportages, facebookberichten met vele honderden reacties en nationale nieuwssites stortten zich op dit stukje bouwkunst. Het mag nog even blijven staan, zo meldde wethouder Simon Broersma, nadat hij donderdagmiddag een vervolggesprek had met de buurtgenoten. De kinderen deden zich tegoed aan de door hem meegebrachte chips.  

 

Voor Simon Broersma waren de eerste berichten omtrent de bouwhut aanleiding om op zondag zelf even te gaan kijken. Hij trof er een bescheiden hutje aan, alsmede de ouders die erover waken. In een gesprek met hen leek het aanvankelijk goed te komen. Ook de wethouder zag er niets kwaads of gevaarlijks in.  
 
 

Noodzaak tot verwijdering 

Dat veranderde na ruggespraak met de dienst Handhaving, alwaar vaker met dit bijltje wordt gehakt. De medewerkers aldaar hebben de wethouder kunnen overtuigen van de noodzaak tot verwijdering. Niet alleen vanwege de aansprakelijkheid in de openbare ruimte en het (weliswaar geringe) gevaar van verwondingen, maar zeker ook vanwege precedentwerking. Waar je het nu toestaat moet je het ook elders toestaan. En juist daar wringt de schoen, want je kunt er geen regelgeving op loslaten. Daarmee geef je een vrijbrief aan ieder die dat wil om een hut te bouwen van een zelfverkozen omvang.  

 

Gemeentewerkers  

De hut wordt nog tot volgende week vrijdag gedoogd, maar zal dan echt weg moeten. Medewerkers van de gemeente Hoorn zullen dan de hut gaan verwijderen. Tenzij de ouders zelf besluiten om dit voor hun rekening te nemen. Maar daar ziet het bepaald niet naar uit. Dave Swier, een der vaders: ”Ik was aanvankelijk heel blij met de toezegging van de wethouder dat hij zich zou inspannen om de hut in ieder geval te laten staan in de vakantieperiode. Maar dat gaat dus niet lukken. We zijn in ieder geval wel blij dat de hut niet gelijk morgen weg moet.”  

Waterkers bouwhut 2 Waterkers bouwhut 2
Waterkers bouwhut 1 Waterkers bouwhut 1
Waterkers bouwhut 4 Waterkers bouwhut 4