Actiegroep Het Gebalde Vuistje: Weg met JP Coen

19-07-2020

HOORNGIDS | Gewapend met bordjes ter grootte van een menukaart waren enkele mensen zaterdag 18 juli naar het ’Coenplein’ in Hoorn gekomen om maar weer eens duidelijk te maken dat het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen wat hen betreft niet op het plein thuishoort. 

Op de bordjes was te lezen dat Coen nooit een held was, dat massamoord geen standbeeld verdient en dat er geen plaats is voor een monument  voor genocide. Om maar te onderstrepen waar ze voor staan en dat ze er waren werd nog even plaatsgenomen bij het ongewenste beeld, waarna de terrassen weer werden opgezocht. De politie ging kort in gesprek met de bezoekers. 

 

Reactie van WegmetJPCoen
Naar aanleiding van dit artikel is een reactie binnengekomen met de volgende inhoud: 
”We vragen ons af hoe moeilijk het moet zijn om juiste informatie te geven, zonder framing. Hoe in hemelsnaam komen jullie op de naam gebalde vuistjes ???? Als je de foto met ons erop gebruikt dan zet je ook de juiste benaming erbij. Zie hier onder !!! Zo moeilijk is het niet.  Je had ons ook kunnen vragen naar de naam. Echt bagger weer maar we verwachten ook niet veel van Hoornse VOC verheerlijkende framende media. 
Vriendelijke groeten,
-We Promise
-Building The Baileo
-Dekolonisatie Netwerk Voormalig Nederlands Indië” 


Deze groeperingen hebben zelf ook verslag gedaan van de actie. Zie hieronder:

”WegMetJPCoen terrasactie 
Vandaag hebben wij een silent demo gehouden op de Roode Steen in Hoorn tegen het standbeeld van JP Coen. We bestelden een kopje koffie, taart, hielden ons aan de RIVM regels en zaten met 8 man verdeeld over verschillende tafels op het terras van Grand Café Winston. We wachtten tot we compleet waren en iedereen had besteld en haalden onze demonstratieborden tevoorschijn. We kregen verschillende reacties van de terrasbezoekers en omstanders. Er waren mensen die hun duim omhoog deden uit support, andere mensen keken zuur en schudden hun hoofd. De mensen aan het tafeltje achter ons vonden ons lui omdat we zittend demonstreerden. Na ongeveer een half uur zitten met de borden kwam er een medewerker van het terras naar ons toe, ze wilde ons wegsturen. Wij zeiden dat we betalende klanten zijn en niemand lastig vielen. Ze gaf aan dat er mensen waren die last van onze statement hadden. Wij gaven aan dat er ook genoeg mensen waren die naar ons toe waren gekomen om ons te bedanken dat we een statement maakten tegen het standbeeld. Wij gaven ook aan dat wij last hebben van het standbeeld en waar het voor staat. Van de andere activisten hoorden we later dat ze hen ook had gevraagd om weg te gaan en die hadden aangegeven de manager te willen spreken, die nooit kwam. 

Een poosje later kwam de politie. Het personeel had de politie gebeld. De politie sprak kort met het personeel van Winston en kwamen daarna naar ons toe. De politieagent die ons aansprak op de Roode Steen was vriendelijk, maakte een grapje en stelde op een normale manier vragen. We waren toen echter al aan het afronden, we hadden onze rekening al betaald en waren nog aan het wachten tot iedereen zo ver was. De politie vroeg wat onze intentie was, we vertelden dat we aan het demonstreren waren tegen het standbeeld van JP Coen en dat we eigenlijk al op het punt stonden om te vertrekken. Wij vertelden dat we met onze borden de Grote Noord af zouden lopen richting station in stilte. De politie gaf aan dat het in orde was en zei dat hij niet tussen ons en voorstanders van het standbeeld wilde komen te staan, wij gaven aan dat wij ons daar geen zorgen over maakten. We stonden op en gingen het terras af. Ondertussen zagen wij dat er meer politie op de been was, wij vroegen lachend aan de politie of ze hun vrienden hadden meegenomen. De sfeer was goed op dat moment. 
Op het station aangekomen namen we afscheid van mensen die de trein moesten pakken, we bleven nog even met 1 demonstrant staan die nog moest wachten op de trein. Daarna wilden we de trap op om naar het transferium te gaan waar de auto geparkeerd stond. De politie stond ons bovenaan de trap op te wachten. Ze hebben gewacht tot wij alleen waren om ons staande te houden. 

De politieagenten zeiden: 
“jullie waren net op de Roode Steen toch” > hij groette ons niet en begon het gesprek meteen met die vraag.
“we kregen het verzoek om zoveel mogelijk van jullie te noteren, daarom vragen we om jullie ID” (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identiteitskaart/vraag-en-antwoord/wie-mag-vragen-naar-mijn-identiteitsbewijs-en-wanneer) 
Marisella vraagt waarom, agent zegt “omdat je in feite demonstreert zonder vergunning”
Wij geven aan dat daar geen vergunning voor nodig is, agent zegt “ohja? dat is dan discutabel”
Ondertussen is Merve aan het filmen (houdt camera niet te hoog omdat er veel mensen doorheen lopen)
Agent: wat ben je aan het doen
Merve: aan het filmen
Agent: Filmen? Sneaky bedoel je, dat is niet netjes
Agent komt vervolgens bijna in het gezicht van Merve staan, “hey we hebben een melding gehad- ik praat tegen jou. ik wil dat je me aankijkt.”
Marisella belt onze advocaat
Agent vraagt nogmaals legitimatie aan Merve, ze antwoord met dat we op de advocaat aan het wachten zijn
Agent: “Oke.”  Hij staat zowat in Merve’s  gezicht, hij wilt een foto maken en duwt Merve’s hand weg waardoor het filmpje stopt. 
Daarna zijn we overgegaan op Facebook live. 
Merve zei meerdere keren “wil je me niet aanraken” waarop de agent zei “ik mag je aanraken wanneer ik dat wil, ik kan je ook fouilleren”. 
Tegelijkertijd was Marisella aan de telefoon met de advocaat en was de agent ook aan het bellen. De advocaat gaf aan dat we onze ID’s konden laten zien omdat de politie anders moeilijk kon gaan doen. Het is niet de eerste keer dat wij intimidatie door de politie moeten ondergaan. Toen we onze ID besloten te geven zei Merve ook “graag zonder dat ik aangeraakt word” (livestream). 

Waar de ene agent op het terras besloot om een open houding aan te nemen en ons vriendelijk te benaderen, besloten deze twee agenten dat niet te doen. De oudere agent probeerde ons op verschillende manieren te intimideren en kwam erg dichtbij staan. Machtsmisbruik waar hij van genoot. Het viel de agent waarschijnlijk vies tegen dat we niet stonden te beven van angst. De demonstratie was al voorbij, we waren al op weg naar onze auto en vormden geen bedreiging voor de openbare orde. Ons staande houden was pure intimidatie en machtsmisbruik. 
Nadat wij onze ID’s terug kregen zijn we verder gelopen. De politie bleef in de buurt totdat wij in de auto zaten en het parkeerterrein gingen verlaten.
Zoals wij eerder zeiden; Wij zullen er keer op keer zijn om onze stem te laten horen en om statements te maken, totdat er gerechtigheid is. We eren geen massamoordenaar en genocidepleger. No Justice, No Peace.”

Protest JP Coen zaterdag 18 juli 2020 A Protest JP Coen zaterdag 18 juli 2020 A
Protest JP Coen zaterdag 18 juli 2020 B Protest JP Coen zaterdag 18 juli 2020 B
Protest JP Coen zaterdag 18 juli 2020 C Protest JP Coen zaterdag 18 juli 2020 C