Zomerse activiteiten voor de jeugd gewenst

20-07-2020

HOORNGIDS | De vakantieperiode leent zich uitstekend voor buitenactiviteiten, waarbij de jeugd zich kan uitleven met hutten bouwen, sporten, zomerkampen en andere vormen van gemeenschappelijk vermaak in de buitenlucht. Vanwege de coronacrisis gaan veel activiteiten niet door en dat treft met name ook de jeugd. D66 Hoorn zou graag zien dat er wél zomerse activiteiten worden ontplooid. Om die reden is een brief verzonden naar het college van B&W, die hieronder te lezen is.

Geacht college,
Heel veel kinderen en jongeren zitten te veel en te lang achter een beeldscherm. Met alle gevolgen van dien. Onze jeugd heeft het de laatste maanden niet makkelijk gehad in de corona crisis. Een lange periode geen vriendjes, niet naar school, thuis schoolwerk maken en niet sporten en daarnaast thuiswerkende ouders die net als hen stress ervaren door de snel veranderende werkelijkheid. Gelukkig konden ze nog net een paar weken met hun vriendjes naar school al was de meester of juf nog op afstand en zijn er veel extra regels. 

Voor veel kinderen betekent deze schoolvakantie nog geen echte vakantie. Veel gaan niet naar het buitenland met hun ouders en de activiteiten die normaal in de zomer georganiseerd worden gaan niet door. Denk bijvoorbeeld aan de huttendorpen en de Zomerspelen. Is dit niet jammer en een gemiste kans? Voor kinderen en jongeren zijn de regels inmiddels versoepeld, dan was er toch nog wel iets mogelijk geweest? 
Mede naar aanleiding over de commotie over een gebouwde hut in de openbare ruimte die weg moet, en dus blijkbaar de wel degelijk levende behoefte naar buiten spelen door onze jeugd, de volgende vragen:

1. Welke activiteiten zijn er deze zomer voor de kinderen en jeugd van de gemeente Hoorn georganiseerd?
Nu hebben wij begrepen dat er een programma is opgezet door sport en cultuur Hoorn.
2. Is dit ter vervanging van de Zomerspelen?
3. Wordt er een kleinere groepen kinderen toegelaten of is dit op het niveau van de Zomerspelen?
4. Hoe is dit programma tot stand gekomen en welke organisaties doen hieraan mee?
5. Waarom is dit niet via de sportpas gegaan zoals de Zomerspelen altijd werden geregeld?
6. Hoe is dit programma gecommuniceerd met de inwoners?
7. Hoe zijn, of worden, thuisblijvende kinderen bereikt?
8. Wat hadden we meer kunnen doen voor de thuisblijvende kinderen en jeugd?
9. Wat kunnen we leren van deze bijzondere periode?

Elsbeth Broerse, D66 Hoorn
Niek Heijne, D66 Hoorn

Huttendorp Huttendorp