Stichting Netwerk zoekt extra vrijwilligers voor Buurtbemiddeling

21-07-2020

HOORNGIDS | Voor Buurtbemiddeling in Hoorn en de SED gemeenten (Stede Broec, Enkhuizen, Drechterland) is Stichting Netwerk op zoek naar vrijwilligers die zich in willen zetten als bemiddelaar.

Buurtbemiddeling is een interventiemethodiek die ingezet wordt bij lichte vormen van woonoverlast om zo escalaties te voorkomen, de onderlinge communicatie te herstellen en het wederzijds begrip te bevorderen.

Hoe gaat het in de praktijk?

Vrijwilligers worden opgeleid tot buurtbemiddelaar. De eerstvolgende Basistraining zal plaatsvinden op 18 & 19 augustus.

Nadat  de coördinator van het project een melding heeft ontvangen gaan twee bemiddelaars met deze melding aan de slag. De bemiddelaars voeren individuele gesprekken met beide buren waarna een bemiddelingsgesprek volgt op een neutrale plek, denk hierbij aan een wijkcentrum of dorpshuis in de buurt. Uiteindelijk gaan partijen zelf oplossingen zoeken, waar beiden achter staan. De ervaring leert dat het mogelijk is om al in één gesprek tot een oplossing te komen. Bemiddelingsgesprekken en afspraken worden strikt vertrouwelijk behandeld.

Hoog oplossingspercentage

Buurtbemiddeling vergroot al meer dan 20 jaar de leefbaarheid en veiligheid in de buurt en stimuleert het prettig omgaan tussen buurtgenoten. Uit onderzoek van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) blijkt dat in reeds 80% van de Nederlandse gemeenten bewoners een beroep kunnen doen op buurtbemiddelaars. Het oplossingspercentage van de behandelde zaken is maar liefst 70%.

Volgens Frannie Herder, adviseur bij het CCV, is het succes van buurtbemiddeling te danken aan de belangeloze inzet van de vrijwilligers.

“Zij ondersteunen buren bij het oplossen van diverse conflicten, die steeds vaker heel complex zijn. Door hun participatie leveren zij een belangrijke bijdrage aan een leefbare en veilige woonomgeving.”

Buurtbemiddeling Hoorn is in juni 2015 gestart als gezamenlijk project van Stichting Netwerk, Intermaris en gemeente Hoorn. In 2019 zijn de SED gemeenten samen met Het Grootslag en Welwonen en Stichting Netwerk Buurtbemiddeling in deze gemeenten gestart.

Voor meer informatie en/of aanmeldingen kunt u contact opnemen met een van de coördinatoren via Stichting Netwerk, tel: 0229-212587 of  per mail buurtbemiddeling@netwerkhoorn.nl (mailto:buurtbemiddeling@netwerkhoorn.nl).  Meer informatie over Buurtbemiddeling Hoorn kunt u vinden op de website www.netwerkhoorn.nl (http://www.netwerkhoorn.nl) en www.problemenmetjeburen.nl (http://www.problemenmetjeburen.nl)

Stichting Netwerk zoekt buurtbemiddelaars Stichting Netwerk zoekt buurtbemiddelaars