Lunchconcert door Hoornse stadsorganist in Koepelkerk

Publiek wacht een muzikale veldslag

HOORNGIDS | Op woensdagmiddag 29 juli geeft stadsorganist Mark Heerink van 13.00 tot 13.30 uur een lunchconcert op beide orgels van de Koepelkerk. De organisator van dit concert, Stichting Concertfonds Hoornse Orgels, zal zorg dragen voor een veilig ‘corona-proof’ concert.

Mark Heerink heeft een afwisselend programma samengesteld met muziek uit de 16e en 17e eeuw afkomstig uit Nederland, Spanje, Portugal, en 20e eeuwse muziek uit Frankrijk. Het concert wordt begonnen met een Toccata van Nederlands grootste componist uit de Gouden Eeuw: Jan Pieterszoon Sweelinck. Als in een soort van improvisatie wisselen akkoorden en snelle passages elkaar af met overrompelende watervallen van noten. Het is voor luisteraars aan het begin van de 21e eeuw nog nauwelijks voor te stellen wat voor een overweldigende indruk de toccata’s van Sweelinck op zijn tijdgenoten moet hebben gemaakt. 

Peraza
In groot contrast hiermee is het Medio registro alto, 1o tono van de Spaanse componist Francisco Peraza. Dit ingetogen mediterrane werk is de enig bewaard gebleven compositie van Peraza. De titel geeft aan dat dit het gespeeld moet worden met een solo-stem in de discant van het klavier. Van de Portugese componist van  Pedro de Araujo wordt er vervolgens een Batalha uitgevoerd: een in muziek uitgebeelde veldslag.

Spectaculaire afsluiting
Met de twee composities van de Franse componist Louis Vierne wordt een sprong gemaakt naar de 20e eeuw. Van hem worden uitgevoerd een Pastorale en een Berceuse, afkomstig uit de in 1913 gecomponeerde bundel orgelwerken in vrije stijl: 24 Pièces en style libre. De overweldigende Improvisation sur le Te Deum van de Franse componist Charles Tournemire uit 1937 zorgt tot slot voor een spectaculaire afsluiting van het concert.

Reserveren
Het concert begint om 13.00 uur en duurt een half uur. Het publiek kan de verrichtingen van de organist volgen op een groot scherm. De Koepelkerk ligt aan het Grote Noord 15 in Hoorn. De toegang is gratis en na afloop wordt er een collecte gehouden. U moet van tevoren wel een plaats reserveren en dat kunt u doen door een mail te sturen naar m.heerink@planet.nl (mailto:m.heerink@planet.nl) . Voor meer informatie kunt u kijken op www.orgelconcerten-hoorn.nl (http://www.orgelconcerten-hoorn.nl)

Mark Heerink foto Lotte Heerink Mark Heerink foto Lotte Heerink
Mark Heerink - foto Hans Albers Mark Heerink - foto Hans Albers
Organist Mark Heerink - foto Niels van den Broek Organist Mark Heerink - foto Niels van den Broek