Directeur Anti-discriminatiestichting per 1 september ontslagen

Aanleiding anti-Zwarte Piet demonstratie op 17 november 2018

HOORNGIDS | Luc Hofmans, sinds 2010 directeur van de in Alkmaar gevestigde Stichting Art. 1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord, wordt per 1 september ontslagen. Hofmans eiste een ton ontslagvergoeding. De Alkmaarse kantonrechter kende in totaal €40.000 toe.

De reden van het ontslag gaat terug naar 2018 toen de directeur van de stichting tijdens de intocht van Sinterklaas op 17 november met een anti-Zwarte Piet demonstratie van de organisatie Movement of Colour mee demonstreerde en opvallend schreeuwde. Zelf zegt Hofmans bij de demonstratie op verzoek als waarnemer aanwezig te zijn geweest. Hij verklaarde zijn stemverheffing om de politie op te roepen de demonstranten beter te beschermen. 

Diverse fracties in de Hoornse gemeenteraad stelden vragen over dit gedrag. Zij schreven aan het college van burgemeester en wethouders van mening te zijn, dat van een directeur van Stichting Art. 1 Bureau Discriminatiezaken, een neutrale opstelling mag worden verwacht.  

Het  bestuur van de stichting zette Hofmans na dit incident op non actief. Pogingen van Hofmans om zijn werk te hervatten liepen op niets uit. Het bestuur wou hem niet meer terug als directeur. Uiteindelijk verschenen de partijen voor de kantonrechter. Deze stond ontslag toe, mits door de stichting 40 mille aan Luc Hofmans zou werd vergoed. Het ontslag wordt per 1 september a.s. van kracht.

Art.1 Art.1

Reacties
Reactie: (J. (Coby) Verbeek bc.)
18-8-2022, 16:04
Graag wil ik even reageren... mbt dit bericht want het is bizar daat Art. 1 DB gewoon door kan gaan, nu lijkt het nergens op en aanpak tot middeling is er niet meer bij. Wel in de tijd bij Luc HofmFinanciert ook Hoorn Art.1 DB dan direct daar mee stoppen zoals Alkmaar en Haartlem ook direct financiering stoppen, Art 1 DB moet stoppen zij kennen het VN Verdrag Handicap niet eens... NOOZO en Inclusie als Toegankelijkheid is hun vreemd...