Mooie vakantietijd

Column van Sjaak Grosthuizen

HOORNGIDS | Vakantie, vrijheid, ontspanning, even niks meer moeten, leuke dingen doen, eropuit gaan, naar het buitenland reizen, kamperen, hotel, vliegen, lezen (sorry wat? Lezen? Ja, lezen), zonzeestrand en natuurlijk nog veel meer kreten zouden allemaal kunnen horen bij een gedachtespin over de belangrijkste zomerperiode, de vakantie. Voor de één volstaat slechts minder dan een handvol van deze kreten om een geslaagde vakantie te hebben, voor een ander moeten alle bedenkbare kreten erin zitten, omdat het anders een flagrante schending van een grondrecht is.

Mevrouw Grosthuizen en ik gaan elk jaar op vakantie met een haalbare keuze uit bovengenoemde kreten, samen met het nog niet genoemde begrip gezelligheid. We denken vakantie nodig te hebben. Ik zeg denken, omdat dit een soort compromissamenvatting is van wat wij beiden onder het begrip vakantie verstaan. Ik ben iets minder veeleisend op vakantiegebied dan mevrouw Grosthuizen en in te vergeten jaren had zij zelfs het gevoel mij op sleeptouw door zo’n periode te hebben getrokken. Ik ben me, inmiddels wijs geworden in de afgelopen jaren, iets enthousiaster gaan opstellen ten opzicht van de vakantieplannen waarmee deze allerliefste dame me op de meest onverwachte momenten in het jaar weet te verrassen.

Natuurlijk geniet ik oprecht tijdens de vakanties van elke waargemaakte vakantiekreet. We voegen  aan onze gezamenlijke geschiedenisverhalen een paar hoogtepuntjes toe, met als bewijs fotoboeken of powerpointpresentaties als vervanging van de vroegere dia-avondjes. In de toekomst kunnen de plaatjes duidelijkheid verschaffen over de juistheid van de jaarlijkse verhalen over onze vrijetijdsgeschiedenis.

In deze coronatijd is ook de invulling van de vakantie een interessant gegeven voor gedragspsychologen. Het kan best zijn, dat het houden aan de corona-afspraken in zo’n periode uitermate lastig is. Zeker wanneer je jong bent en van de overtuiging uitgaat dat je als jongere weinig gevaar loopt besmet te raken en dus ook niemand thuis de ziekte kan bezorgen. Of je behoort tot de selecte groep van virusontkenners. Van die figuren stond deze week ook een foto in de kant waaraan ik kon zien dat het lidmaatschap van die club hem inderdaad paste. Gelukkig ging de rechter niet mee in hun redenaties en gelukkig hebben wij in ons land nog rechtbanken die in hun fantastische onafhankelijkheid van de opperleider van het land hierover iets te zeggen hebben.

We zagen filmbeelden van buitenlanders in Amsterdam, die het als een weldadige beleving ervoeren dat er in de Kalverstraat geen mondkapje hoefde te worden gedragen. Je zult maar net je complete gebit grondig hebben laten restaureren, of je hebt een prachtige dure lippenstift gehanteerd, of je snor heeft een geweldige rol in het interessante uiterlijk dat je wilt uitstralen, of je hebt een gewaagde tattoo op je wang en dan moet je een fraaiheid bedekkend mondkapje voor binden. Dat kun je toch niet eisen?

Vakanties kennen ook een interessante geschiedenis. Honderd jaar geleden mocht men al blij zijn enkele dagen per jaar vrijgesteld te zijn van arbeid, nu wordt geschreeuwd dat uitreizen naar elke denkbare vakantieplek in de wereld een grondrecht is. Zowel in de universele verklaring van de rechten van de mens als in de Europese variant is men in de jaren 50 vergeten het recht op vakantie op te nemen. Dan is het toch een meevaller van jewelste wanneer vakantie wel in je CAO is geregeld.

Mevrouw Grosthuizen en ikzelf hopen deze zomer enkele weken met onze caravan op de in februari besproken minicamping te mogen staan. Ergens in Overijssel, waar het aantal corona besmette mensen ongeveer de helft is van het aantal in Noord-Holland. Dat klinkt hoopgevend zolang je er niet bij zegt dat het aantal inwoners daar minder dan de helft is van Noord-Holland. Ach, zolang het aantal virusontkenners en onbevreesde jongeren daar een beetje uit onze buurt blijft kan het toch een mooie vakantietijd worden.

Mooie vakantietijd Mooie vakantietijd