Nieuwe vragen over aantal parkeerplekken bouwproject Nieuwe Steen

Fractie Tonnaer vreest "dat er op termijn geen bouwpaal de grond in zal gaan"

HOORNGIDS | Eerder dit jaar heeft Fractie Tonnaer samen met Sociaal Hoorn en VVD vragen gesteld over parkeerproblemen die volgens deze fracties zullen ontstaan door te weinig parkeerplekken bij het realiseren van de plannen voor woningbouw en IKEC (Integraal Kind- en Expertise Centrum) op het voormalig hockeycomplex aan de Nieuwe Steen. 

Uit de brief van 30 juni (zie de gehele brief verderop in dit artikel) aan de gemeenteraad over dit onderwerp blijkt dat het College van B&W vasthoudt aan de oorspronkelijke plannen om parkeerproblemen te voorkomen:

• Gemeente Hoorn en De Omring stellen een mobiliteitsplan op om autogebruik door hun medewerkers te verminderen.
• Afspraken maken tussen verschillende partijen in het gebied over dubbelgebruik.
• Mogelijk zal nog steeds een beperkte overloop naar de woongebieden (kunnen) plaatsvinden.
• Uitbreiden parkeerareaal


Met nieuwe vragen probeert Fractie Tonnaer het College ervan te overtuigen dat met de handhaving van parkeeraantallen, dubbel-parkeren en mobiliteitsplannen er op termijn geen bouwpaal de grond in zal gaan. Gevraagd wordt de plannen bij te stellen en uit te gaan van parkeren binnen de bouwplannen en bouwgrenzen. A-Zeven Projectontwikkeling B.V. die aan de Nieuwe Steen 6 bijna honderd woningen gaat bouwen, heeft inmiddels aangegeven voldoende parkeerplekken binnen de eigen bouwgrenzen te zullen realiseren. Dit wordt door Fractie Tonnaer beoordeeld als het goede voorbeeld dat voor het gehele bouwproject navolging verdient.

Brief van Fractie Tonnaer met nieuwe vragen aan het College:

Hoorn, 20 juli 2020

Geacht College,

Uit uw brief van 30 juni jl. aan de gemeenteraad blijkt dat u stug blijft vasthouden aan de bouwplannen in een te klein gebied en dat u de parkeer- en verkeersproblemen denkt op te lossen met opportunistische plannen van dubbel-parkeren, mobiliteitsplannen en het verlagen van de parkeernorm.

Zolang u blijft vasthouden aan de diverse bouwplannen, inclusief de realisatie van een Integraal Kind en Expertise Centrum (IKEC), in combinatie met de gehanteerde parkeer- en verkeersoplossingen, vrezen wij dat de komende jaren in de Nieuwe Steen niet wordt gebouwd. Het verzet van ondernemers en inwoners in de Nieuwe Steen is te groot om op termijn bouwpalen te kunnen slaan.

Wij geven u daarom nogmaals het dringende advies de parkeercapaciteit volledig te realiseren binnen de bouwplannen en bouwgrenzen.

Fractie Tonnaer is ingenomen met het besluit van A-Zeven Projectontwikkeling om op de locatie Nieuwe Steen 6 binnen de eigen perceelgrenzen voldoende parkeercapaciteit zelf te realiseren. Of ook wordt afgezien van de bouw van een 40 meter hoge woontoren blijft vooralsnog onduidelijk.

Oprecht hopen wij dat het college het goede voorbeeld van A-Zeven Projectontwikkeling volgt en eveneens kiest voor voldoende parkeercapaciteit binnen de eigen bouwplannen en bouwgrenzen. Nogmaals, door vast te houden aan niet realistische parkeer-oplossingen brengt u alle bouwplannen, inclusief de realisering van een IKEC in de Nieuwe Steen, onnodig in gevaar.

De brief, zaaknummer 1740246, met logo gemeente, aan de bewoners in de Nieuwe Steen is door een senioradviseur ondertekend en mist daarom betekenis. Volgens ons kunnen deze brieven vanwege de inhoud en de politieke gevoeligheid beter door het college van B&W worden ondertekend. In de brief van uw adviseur wordt gewag gemaakt van de samenstelling van een projectteam door de gemeente voor de verdere planontwikkeling Nieuwe Steen 6.

Qua samenstelling heeft het projectteam een sterk naar binnen gekeerde samenstelling. U doet er verstandig aan de samenstelling van het projectteam open te stellen en te versterken met vertegenwoordigers van bewoners en ondernemers uit de Nieuwe Steen. Te overwegen valt om bewoners van de Streektuinen hier ook bij te betrekken. De bewoners van de Streektuinen zijn net als de bewoners van de Nieuwe Steen tegen de bouw van een woontoren op de locatie Nieuwe Steen 6.

Volgens art. 36 RvO stellen wij u de volgende vragen:

1. Begrijpt u dat door het hanteren van lagere parkeernormen, mobiliteitsplannen en dubbel-parkeren de bouwplannen, inclusief de realisering van een IKEC voor 450 leerlingen, onnodig in gevaar komt?

2. Waarom kiest u bij de realisering van bouwplannen niet voor het uitgangspunt dat voldoende parkeerplaatsen binnen de eigen bouwgrenzen gerealiseerd dient te worden?

3. Hoeveel parkeerplaatsen zijn gepland en hoeveel leerlingen-vervoer zal dagelijks plaatsvinden voor het IKEC?

4. A-Zeven Projectontwikkeling heeft het verstandige besluit genomen om de parkeercapaciteit binnen de bouwlocatie Nieuwe Steen 6 te realiseren. Houdt A-Zeven Projectontwikkeling nog steeds vast aan het plan om op dezelfde locatie een 40 meter hoge woontoren te bouwen die op geen enkele wijze past in de omgeving van de Nieuwe Steen en de Streektuinen ?

5. Wilt u de samenstelling van het projectteam, in het kader van de bestuurlijke vernieuwing, openstellen voor vertegenwoordigers van bewoners en ondernemers van Nieuwe Steen en de Streektuinen. Door hen tijdig te betrekken wordt tijdverlies voorkomen en de kwaliteit van de bouwplannen vergroot.

Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,

Roger Tonnaer, gemeenteraadslid

Brief van 30 juni van het College van B&W aan de Hoornse gemeenteraad:

Hoorn, 30 juni 2020

Onderwerp: Herontwikkeling locatie oude hockeyvelden en de parkeeropgave

Geachte leden van de raad,

In onze brief van 5 december 2019 hebben wij u geïnformeerd over de stand van zaken van de herontwikkeling oude hockeyvelden. In de brief hebben wij aangegeven welke vier oplossingen het college ziet voor de parkeeropgave die hoort bij de herontwikkeling van de oude hockeyvelden. Daarnaast hebben wij aangegeven dat de organisatie de opdracht krijgt een mobiliteitsplan op te stellen en een integrale visie op parkeren Nieuwe Steen op te stellen. Op 14 april j.l. heeft u informatie over de parkeervisie ontvangen door middel van een informatieve sessie via Teams. Naar aanleiding van de informatieve sessie zijn vragen gesteld over het beoogde programma en de haalbaarheid daarvan.

Op 14 mei 2020 is aan het kernteam kantoren Nieuwe Steen het proces om te komen tot een parkeervisie toegelicht. Het kernteam bestaat uit een afvaardiging van de kantoren in de Nieuwe Steen, een vertegenwoordiger van de WE de Beeldhouwer en van de bewonersgroep Nieuwe Steen. Door het kernteam zijn duidelijke signalen gegeven over haalbaarheid van de parkeeroplossingen en zijn vraagtekens gezet bij de hoeveelheid woningen in het plangebied. Deze beide signalen hebben ertoe geleid het programma kritisch te bekijken op haalbaarheid en draagvlak.

We zijn tot de conclusie gekomen dat het programma te fors is voor de locatie en de parkeeroplossingen meer uitwerking en toelichting vragen. Door deze stap nu te zetten, willen wij het draagvlak voor de plannen vergroten en gehoor geven aan uw bedenkingen voordat wij verder gaan met het proces van het bestemmingsplan. In deze brief lichten wij aan u toe hoe het programma tot stand is gekomen. Daarna gaan wij in op de mogelijke versobering van het programma en de parkeeroplossingen die wij willen toepassen op het projectgebied. In de bijlage is een uitgebreide toelichting op het programma en een financiële toelichting opgenomen.

Hoe zijn we tot het programma oude hockeyvelden gekomen?

Het programma betreft een integrale ontwikkeling met daarin de realisatie van het IKEC met buitenruimte en drie sportzalen voor 450 leerlingen van het speciaal basisonderwijs en woningbouw (sociaal en middelduur) in een parkachtige omgeving, en parkeergelegenheid voor deze functies.

Deze invulling is tot stand gekomen na ruimtelijke verkenningen naar mogelijkheden op deze locatie. Uit de verkenning kwam naar voren dat een combinatie van een IKEC met woningbouw en/of sport een goede invulling zou zijn voor de locatie oude hockeyvelden.

In de structuurvisie van 2012 is het gebied omschreven als een gebied met woon en werkgebouwen in het groen. In het ontwerpproces is veel aandacht besteed aan een groene inpassing van het plan. Dit heeft geresulteerd in een viertal woongebouwen waarin 80 sociale- en 60 middel dure huur appartementen komen. Deze woningen gaan gepaard met een parkeeropgave welke is ingepast. Om ervoor te zorgen dat niet het hele plangebied bestaat uit woongebouwen en parkeervelden, is de oplossing gezocht in dubbelgebruik van parkeerplekken door het IKEC en de woningbouw. Het resultaat is een gesloten parkeerbalans en een leefbare en groene woonomgeving.

Het college heeft ervoor gekozen het huidige parkeerterrein met 77 parkeerplekken niet op te nemen in het nieuwbouwplan maar deze op te lossen door in te zetten op de parkeeroplossingen zoals deze aan u zijn toegelicht in de brief van 5 december 2019 en de presentatie op 14 april 2020.

Welke versobering in het woningbouwprogramma is haalbaar op de locatie?

Het beoogde programma en de parkeeroplossingen zijn nu aanleiding tot vragen. Het college heeft de opdracht gegeven om te onderzoeken waar het programma teruggebracht kan worden in massa en waar ruimte is voor fysieke parkeeroplossingen. Daarnaast is gevraagd om een nadere uitwerking van de parkeeroplossingen (dubbelgebruik woon- en werklocaties, mobiliteitsplannen)

Een combinatie van het IKEC en woningbouw is noodzakelijk om een sluitende grondexploitatie te kunnen opstellen en geeft de mogelijkheid tot het dubbelgebruik van parkeerplaatsen tussen de functies IKEC en woningbouw op de kavel. In het programma is ruimte om het aantal woningen terug te brengen en daarbij een positieve grondexploitatie en verzekering van het dubbelgebruik te realiseren.

Gesprekken met de beoogde partners Intermaris en BPD over een versobering in het bouwprogramma zijn gestart. Een versobering heeft een financieel effect, maar lijkt vooralsnog haalbaar. Door de vermindering in het woonprogramma ontstaat parkeerruimte voor de medewerkers en/of bezoekers van omliggende kantoren binnen het plangebied. We streven naar een compensatie van circa 20 parkeerplekken.

Welke parkeeroplossingen willen wij toepassen?

Elke nieuwe ontwikkeling moet een sluitende parkeerbalans hebben en dit geldt ook voor de herontwikkeling van de oude hockeyvelden. Juridisch gezien is het geen verplichting om de 77 parkeerplekken op het huidige terrein van de oude hockeyvelden te compenseren bij een nieuwe invulling van het gebied. Maatschappelijk gezien vervult het parkeerterrein echter wel een parkeerfunctie binnen het kantorengebied inclusief werknemers van de gemeente Hoorn.

Om de parkeeropgave goed in te passen is het van belang een groter gebied te beschouwen. In het gebied Nieuwe Steen zijn meerdere ontwikkelingen in voorbereiding en zijn een aantal transformaties van werken naar wonen recent gerealiseerd. Het college heeft de opdracht gegeven een parkeervisie voor de Nieuwe Steen op te stellen. Op 14 april 2020 heeft u een toelichting op het proces gekregen. In deze brief lichten wij de inhoud van de parkeervisie en het begrip dubbel gebruik toe.

Parkeervisie Nieuwe Steen

De verschillende ontwikkelingen in de Nieuwe Steen hebben effect op het parkeergedrag in het gebied, waar momenteel al een hoge parkeerdruk wordt ervaren. In de parkeervisie Nieuwe Steen is de huidige situatie onderzocht en de daadwerkelijke omvang van het probleem in kaart gebracht. Het gehele kantorengebied Nieuwe Steen en de aangrenzende woongebieden zijn hierbij in beschouwing genomen.

In principe zijn in het kantoorgebied Nieuwe Steen in totaal voldoende parkeerplaatsen beschikbaar,

maar omdat alle functies parkeren op eigen terrein is geen vrij gebruik van alle parkeerplaatsen mogelijk. Zo ontstaat er in het feitelijke gebruik een tekort aan parkeerplaatsen. De parkeerproblemen treden hoofdzakelijk op rond het stadhuis en De Omring. Op basis van de huidige parkeernormen zijn deze parkeerterreinen in aanzienlijke mate te klein. Bij de overige bedrijven is over het algemeen voldoende parkeergelegenheid aanwezig.

Verschillende parkeeroplossingen zijn geformuleerd die samen genoeg speelruimte bieden om de problemen op te lossen:

• Gemeente Hoorn en De Omring stellen een mobiliteitsplan op om autogebruik door hun medewerkers te verminderen.
• Afspraken maken tussen verschillende partijen in het gebied over dubbelgebruik.
• Mogelijk zal nog steeds een beperkte overloop naar de woongebieden (kunnen) plaatsvinden.
• Uitbreiden parkeerareaal

In de komende maanden worden de mobiliteitsplannen uitgewerkt en worden de gesprekken gevoerd tussen de verschillende partijen om afspraken te maken over dubbel gebruik.

Wat betekent het begrip dubbelgebruik?

Een belangrijk element is de mate van dubbelgebruik door de combinatie van woningbouw en bedrijvigheid. Dubbelgebruik houdt het volgende in:

Verschillende functies hebben ieder hun eigen parkeervraag, alleen de vraag naar deze parkeerplaatsen treedt op verschillende momenten op. Bewoners zullen bijvoorbeeld parkeerplekken meer de avonduren en weekenden gebruiken, terwijl overdag de aanwezigheid lager ligt. Dit biedt mogelijkheden om andere functies deze ruimte te laten benutten. Werknemers zullen voornamelijk overdag op werkdagen gebruik maken van een parkeerplaats. Zo kan dubbelgebruik van parkeerplaatsen plaatsvinden.

Het bepalen van de mate van mogelijk dubbelgebruik wordt gedaan aan de hand van vastgestelde aanwezigheidspercentages. Dit is een methode die landelijk wordt toegepast en is vastgelegd in de parkeernormennota Hoorn.

Hoe gaan we verder met de opgave en het proces?

Voordat wij u vragen de ruimtelijke procedure ter inzage te leggen, gaan wij de versobering van het woonprogramma en de parkeeroplossingen verder uitwerken. Ook geven wij het kernteam kantoren Nieuwe Steen en de omgeving een nadere toelichting op de inhoud van de parkeervisie en de parkeeroplossingen. Naar verwachting informeren wij u kort na het zomerreces over de stand van zaken van deze onderwerpen door middel van een informatieve brief.

Het streven is u op 6 oktober 2020 over het gehele plan te kunnen informeren tijdens een informatieavond met de buurt en uw raad, als onderdeel van de ruimtelijke procedure.

Met vriendelijke groet,
Burgemeester en wethouders van Hoorn

Foto: Google Streetview

Projectgebied Nieuwe Steen Projectgebied Nieuwe Steen