Bomenkap Westerdijk kan in oktober beginnen

28-07-2020

HOORNGIDS | De geplande kap van de populieren aan de Westerdijk kan in het najaar beginnen. Daaraan voorafgaand maakt de gemeente Hoorn een plan voor de herplant van andere bomen. Dit plan zal nog worden voorgelegd aan de omwonenden. De herplant is in het najaar, op voorwaarde dat dijkbeheerder Hoogheemraadschap toestemming heeft gegeven voor de nieuwe aanplant van bomen. Met het Hoogheemraadschap vinden nog steeds gesprekken plaats. Zie hieronder de reactie van de gemeente op vragen van de fracties PvdA, GroenLinks en Hoorn Lokaal. 

Geachte raadsleden,
U heeft vragen ex artikel 36 gesteld betreffende de bomen op de Westerdijk. In deze brief leest u de antwoorden op uw vragen.
Vraag 1
Kunt u ons gerust stellen en melden dat er geen enkele boom gekapt gaat worden op de Westerdijk die niet vervangen gaat worden op ongeveer dezelfde locatie? We hebben het dan over binnen een straal van 50 meter van de plek van de oude boom.
De dertien populieren staan nu in een primaire waterkering. De veiligheidseisen die nu worden gesteld aan primaire keringen maken nieuwe aanplant van bomen in het dijklichaam niet mogelijk. Wij zien mogelijkheden om binnen een straal van 50 meter van de oude bomen nieuwe bomen te planten.
Vraag 2
Kunt u ons een stand van zaken geven over het overleg met HHNK over dit onderwerp?
Het laatste overleg met HHNK is op 16 juni jl. geweest. Hierin is afgesproken dat de afdeling groenbeheer van de gemeente Hoorn, op basis van de randvoorwaarden, een beplantingsplan maken. Doelstelling is om dit plan door HHNK op veiligheid te laten toetsen en dan aan de omgeving te presenteren. De gemeente verwacht begin augustus dit beplantingsplan te delen met HHNK. HHNK werkt actief met ons mee om hier een goede oplossing te vinden die groen op een structureel veilige manier terugbrengt op de dijk. Het uiteindelijke plan zal samen met HHNK buiten getoetst worden alvorens we tot vergunningaanvraag over gaan.
Vraag 3
Er is toegezegd dat er flinke bomen (minimaal 50 - 60 cm omtrek) worden terug geplaatst als er tot vervanging wordt overgegaan. Is en blijft dit zo?
Omdat de ruimte langs de dijk niet overal gelijk is zullen er verschillende boomsoorten langs het dijklichaam worden aangeplant. Zowel bomen van de 1e  grootte, bomen die groter worden dan 15 1/2 meter hoog, bomen van 2e grootte, bomen die tussen de 8 en 15 meter hoog worden en bomen van de 3e grootte, bomen die kleiner dan 8 meter hoog worden. Dit past ook in de groenvisie, bij het vervangen van bomen worden niet meer allemaal bomen van dezelfde soort aangeplant, maar diverse boomsoorten om de biodiversiteit te bevorderen en boomziektes te voorkomen. De doelstelling is om per soort een flinke boom aan te planten in relatie tot de soort boom. De stamomtrek kan per soort verschillen op basis van de maximale stamomtrek die de boom in zijn volgroeide fase kan bereiken.
Vraag 4
Wanneer is de verwachte eindsituatie bereikt (nieuwe bomen op hun nieuwe plek dan wel oude bomen die definitief NIET gekapt gaan worden) ?
De gemeente verwacht begin augustus een beplantingsplan te delen met HHNK. Dit plan zullen we vooraf afstemmen met HHNK met betrekking tot de vergunningsvoorwaarden. HHNK heeft vanaf formele vergunningaanvraag door de gemeente ca. 6 weken de tijd om de vergunning te beoordelen en verlenen. Dit betekent dat begin oktober de vergunning verleend zou kunnen zijn. Daarna kunnen we de oude bomen kappen en nieuwe bomen planten in het plantseizoen 2020/2021 (oktober 2020 tot maart 2021.

Wij hopen dat u hiermee voldoende bent geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,
Burgemeester en wethouders van Hoorn

Westerdijk Hoorn vanaf water Westerdijk Hoorn vanaf water