Veel faillissementen bouw- en transportsector

Horeca blijft naar verhouding gespaard

HOORNGIDS | Niet de horeca maar de bouw wordt het hardst geraakt door de coronacrisis. Altares Dun & Bradstreet voorspelt in een net uitgekomen rapport dat er komend jaar in Nederland 1760 bouwbedrijven failliet gaan, drie-en-een-half keer zoveel als in 2019. De sector die relatief het hardst geraakt wordt, is de transportsector: 663 bedrijven, maar liefst een procent van de hele branche, redt het niet.

Voor het onderzoek analyseerde de Rotterdamse bedrijfsdataspecialist de relatie tussen het aantal faillissementen en de ontwikkeling van het bruto binnenlands product. Het onderzoek maakt duidelijk dat, anders dan iedereen verwacht, niet de horeca maar de bouw- en transportsector het hardst getroffen zullen worden door de coronacrisis. De angst dat je favoriete eettentje over een paar maanden niet meer bestaat, zal veelal niet terecht blijken: de horeca blijft relatief gespaard. Met 510 faillissementen gaat 0,58 procent van de sector failliet. De Belgische horeca krijgt veel meer pijn te verwerken. Daar ligt het faillissementspercentage op 3,65.

Faillissementsrisico met factor drie gestegen
Toch is David Verheecke, managing director Benelux bij Altares Dun & Bradstreet, er nog niet helemaal gerust op. ”We zien nu wel veel horecaondernemers die, in plaats van een faillissement af te wachten, vrijwillig hun onderneming beëindigen. Het uiteindelijke economische effect van de coronacrisis moeten we afwachten.” Over het sombere perspectief dat de sectoren bouw en transport te wachten staat, bestaat weinig twijfel. Het risico om failliet te gaan is in deze branches drie keer zo groot als voor de uitbraak van COVID-19. Vanaf het vierde kwartaal van 2020 tot aan het vierde kwartaal van 2021 zullen 663 transportbedrijven en 1760 bouwondernemingen de deuren moeten sluiten.

Geen horrorscenario
Het totaal aantal faillissementen zal verdrievoudigen, stelt het rapport. Waar er voor de coronacrisis in een jaar tijd 3.656 Nederlandse bedrijven failliet gingen, zal dat in de periode tussen de vierde kwartalen van 2020 tot 2021 stijgen tot 11.069 faillissementen. 0,37 procent van de ondernemingen overleeft de crisis niet. Dit percentage is bijna even hoog als in 2013, het jaar na de tweede economische dip door de kredietcrisis. Hoewel Altares Dun & Bradstreet ‘een zwaar jaar’ ziet opdoemen, is er vooralsnog geen sprake van een horrorscenario. ”De abrupte toename van het bedrijfsrisico is qua snelheid en omvang sterk vergelijkbaar met wat er in 2008-2009 plaatsvond. Dat was best een moeilijke periode, maar uiteindelijk toonde de economie haar weerbaarheid en herstelde die zich nadien goed.”

Woningen bouwen Woningen bouwen