Intermaris moet grond verkopen en huizen bouwen

Rol van projectontwikkelaar is uitgespeeld

HOORNGIDS | Woningcorporatie Intermaris heeft in 2008 tien hectare grond plus gebouwen van voorheen Royal Sluis in Enkhuizen gekocht om samen met projectontwikkelaars woningen op deze grond te bouwen. Door uiteenlopende oorzaken is het daar nooit van gekomen. De lokale Hoornse politieke partijen Sociaal Hoorn en Fractie Tonnaer willen dat Intermaris de grond verkoopt en gaat doen waar de corporatie ooit voor is opgericht: huizen bouwen in de sociale sector. Daarnaast willen de partijen dat Intermaris stopt met de verkoop van sociale woningen om zodoende aan middelen te komen om nieuwbouw te realiseren. 


In onderstaande brief richten de partijen zich rechtstreeks tot de woningcorporatie. 
 
Geachte directie-bestuur,
Uit het krantenartikel in het NHD van 20 juli 2020 blijkt dat Intermaris in 2008 tien hectare grond plus gebouwen van voorheen Royal Sluis heeft gekocht aan het Westeinde in Enkhuizen. Intermaris kocht toentertijd de grond en gebouwen aan de zuidkant van het Westeinde om samen met een aantal projectontwikkelaars en beleggers woningen te bouwen. 
Tot ongeveer het jaar 2000 was Intermaris (v.h. Woningstichting Hoorn) een maatschappelijke organisatie met als doel uitsluitend sociale huurwoningen te bouwen en te verhuren. In de periode van aankoop van grond in Enkhuizen door Intermaris werd op initiatief van minister Blok van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening aan woningcorporaties de opdracht gegeven commercieel vastgoed te ontwikkelen. Volgens de minister was met de opbrengst van commercieel vastgoed het mogelijk om sociale huurwoningen te bouwen. 
De Woningwet 2015 heeft een eind gemaakt aan de rol van projectontwikkelaar door woningcorporaties waaronder Intermaris. Door de Woningwet 2015 staat de samenwerking tussen corporaties, huurders en gemeente centraal en is alleen sociale woningbouw een kerntaak van Intermaris. Door de driehoek worden jaarlijks prestatieafspraken daarover gemaakt.  
Door de invoering van de verhuurdersheffing en de extra vennootschapsbelasting is de financiële positie van woningcorporaties de laatste tien jaar verslechterd en wordt het voor Intermaris steeds moeilijker om betaalbare huurwoningen te bouwen of te verbeteren. U verkoopt zelfs ieder jaar 20 goedkope huurwoningen om met de opbrengst betaalbare nieuwe sociale huurwoningen te bouwen. Zoals u wellicht weet zijn Sociaal Hoorn en Fractie Tonnaer al jaren overtuigd tegenstander van verkoop van sociale huurwoningen door Intermaris, omdat u niet in staat bent meer sociale huurwoningen in dezelfde prijsklasse te bouwen. 
Ten opzichte van 2008 is er voor Intermaris veel veranderd: Intermaris heeft nauwelijks financieel vlees op de botten en de taak van projectontwikkelaar in commercieel vastgoed bent u gelukkig kwijt. Het bouwen en verhuren van betaalbare huurwoningen is als kerntaak overgebleven en net als voor andere woningcorporaties is dat voor Intermaris een zware taak. 
Om te voorkomen dat nog meer goedkope sociale huurwoningen worden verkocht en om bouw van sociale huurwoningen te stimuleren, doen onze fracties een beroep op Intermaris om de tien hectare grond met gebouwen van voorheen Royal Sluis te verkopen en de opbrengst te herinvesteren in de bouw van betaalbare sociale huurwoningen voor onze inwoners. 
Net als huurdersverenigingen, gemeente en onze fracties weet Intermaris dat er een schreeuwend tekort is aan betaalbare huurwoningen. Wij vragen u daarom te stoppen met sloop of verkoop van sociale huurwoningen en met daadkracht betaalbare huurwoningen te realiseren door onder andere gebruik te maken van de opbrengst van de verkoop van grond in Enkhuizen.

Vriendelijke groet, 
namens Fractie Tonnaer, Roger Tonnaer, fractievoorzitter
namens Sociaal Hoorn, Jeroen van der Veer, fractievoorzitter

Royal Sluis Enkhuizen Royal Sluis Enkhuizen

Reacties
Reactie: (edwin)
30-7-2020, 12:20
het werd is tijd dat gemeente ogen open de intermaris komt veel veel meer dingen niet af volgens de regels en had dus veel eerder moeten gebeuren buiten rest om zeg al heb was lijst mede zomaar iets van 3 euro extra betalen voor als gemaakt moet worden zo niet bewooner de dupe zoals ketel want je betaald geen 3 euro extra en ja heb huurderscomiche gesproken en al uitgelecht en zijden al dit mag niet zoals zij doen dus bewooners zijn altijd de dupe