Failliet FNG (Claudia Sträter, Miss Etam) slaat nieuwe gaten in winkelstraat

08-08-2020

HOORNGIDS | De glimlach van de winkelstraat wordt nog iets grimmiger dan zij al was. FNG, het Vlaamse moederconcern achter merken als Promiss, Steps en Claudia Stäter, is failliet verklaard. Vorige week vroeg het bedrijf al surseance aan. FNG verkeerde al geruime tijd in moeilijkheden, de lockdownmaatregelen gaven het modebedrijf de genadeklap.

Rafelig schaamlapje
Begin dit jaar probeerde FNG de beroerde vooruitzichten nog van een digitaal alibi te voorzien. Onder het kopje ‘FNG versnelt haar digital first strategie’ werd een ronkend persbericht verspreid dat de aandacht moest vestigen op de verbeteringen die het bedrijf rond online verkoopkanalen had doorgevoerd. De media schoten echter moeiteloos gaten in het rafelig schaamlapje: het door het pr-bureau in de onderste alinea’s verstopte nieuws dat FNG had besloten alle Promiss-filialen en 38 van de 50 Steps-winkels te sluiten haalde uiteraard de voorpagina’s.

21 vennootschappen van FNG failliet verklaard
Ruim een half jaar later kan zelfs het meest gewiekste pr-bureau de boodschap niet mooier maken dan zij is: voor FNG resteert alleen nog maar een exit-strategie. Maandag werden 21 vennootschappen van het bedrijf failliet verklaard. De rechtbank in Mechelen heeft een vier leden sterk curatorenteam opgetuigd dat gaat onderzoeken of er alsnog een doorstart mogelijk is. De Scandinavische tak en de holding FNG NV blijven buiten het bankroet. De winkels zijn vooralsnog gewoon open. Voor het personeel – bij FNG werken in totaal drieduizend medewerkers, waarvan duizend in België – breken opnieuw onzekere tijden aan.

FNG was een van de grootste modeverkopers van de Benelux
Het zowel aan de Brusselse als de Amsterdamse beurs genoteerde FNG groeide in betrekkelijk korte tijd uit tot een grote internationale speler. In de Benelux hoorde het bedrijf bij de grootste modeverkopers. De onderneming werd zo’n vijftien jaar geleden opgericht door drie studievrienden uit Vlaanderen. Nadat het bedrijf in België veel succes boekte met de ontwikkeling van het eigen kindermodemerk Fred & Ginger, zette het in 2012 met de overname van Claudia Sträter de stap naar de Nederlandse modemarkt. Een reeks ketens volgde, waaronder Miss Etam, Expresso, schoenenwinkel Brantano en, een paar jaar geleden, Steps en Promiss.

Claudia Sträter 2 Claudia Sträter 2