Bewoners Havenkwartier Hoorn willen parkeerplaatsen terug

09-08-2020

HOORNGIDS | Om de horeca van dienst te zijn heeft de gemeente Hoorn erin toegestemd dat de terrassen kunnen worden uitgebreid. Zo ook in het Hoornse havenkwartier. Door het gebruik van delen van de stoep en zelfs de openbare weg zijn ook parkeerplaatsen komen te vervallen en dat stuit op verzet van de havenbewoners. 

In een brief aan het Hoornse gemeentebestuur, die is voorzien van 50 handtekeningen van buurtbewoners, geven de bezwaarmakers aan dat ze sinds het wegvallen van de parkeerplaatsen steeds vaker veelal vruchteloze rondjes moeten rijden om een plekje voor de auto te vinden. Zij zijn van mening dat door de toename van het parkeerprobleem hun woongenot is aangetast en ook hinder ondervinden van terrasbezoekers. Ze willen dan ook dat ze weer kunnen beschikken over de vervallen verklaarde parkeerplaatsen. Op de door de bewoners meegestuurde foto is te zien hoe op de Oude Doelenkade voetgangers door het breed uitstaande terras van de kade naar de rijbaan worden gedwongen, dat gevaarlijke situaties oplevert. In onderstaande brief is daarover alles te lezen. 

Aan het college van de gemeente Hoorn
Betreft: Bezwaarschrift permanent opheffen vergunninghoudersplaatsen Havenkwartier Hoorn
Bijgevoegd: 50 handtekeningen

Geachte burgemeester en wethouders,
Parkeerplaatsen zijn een schaars goed in de binnenstad van Hoorn. Wij zijn geschrokken van de op 23 juni 2020 aangenomen motie om te gaan onderzoeken of de tijdelijke terrassen omgezet kunnen worden tot permanente terrassen. De stelling dat Hoornse inwoners blij zijn met de verruimde terrassen geldt in elk geval niet voor ons.
Wij, bewoners van het Havenkwartier, missen de 11 vergunninghoudersplaatsen in onze buurt enorm, die tijdelijk zijn opgeheven voor terrassen van de horecabedrijven. 
Het kostte ons voordien al  grote moeite om ’s avonds een parkeerplaats in de buurt te vinden. Veel vergunninghoudersplaatsen worden bezet door auto’s van bezoekers. Tegen deze overtreding wordt zelden opgetreden. Wij verwachten niet dat dit in de toekomst zal veranderen.
Sinds eind mei moeten wij nog veel vaker rondjes rijden en zoeken om een plekje voor onze auto te vinden. Met het toenemen van het parkeerprobleem, worden bewoners nog meer in hun woongenot aangetast.
Voor voetgangers is de situatie op de Oude Doelenkade zeer onveilig geworden. Met name bij De Kade staan de terrassen zo breed dat voetgangers worden gedwongen op de drukke rijbaan te lopen. Passeren op anderhalve meter is al helemaal niet mogelijk.
Al eerder, in 2011, hebben we bezwaar gemaakt tegen plannen van horecaondernemers om terrassen op de Oude Doelenkade langs het water te plaatsen. Dat heeft destijds in 2012 geleid tot de afspraak tussen gemeente, horeca en omwonenden om de stoepen voor de horecabedrijven te vergroten om zo de terrassen aan de gevelzijde, te vergroten.
Wij houden vast aan de oude belofte van de gemeente dat geen parkeerplaatsen worden opgeofferd, voordat er vervangende plaatsen zijn gecreëerd. Te denken valt aan het omzetten van betaalde parkeerplaatsen naar vergunninghoudersplaatsen, zoals dat ook is gedaan aan de Veemarkt.
Met vriendelijke groeten,
Annette Snaas, Oude Doelenkade 37, Hoorn, initiatiefnemer.

Gevaarlijke situatie Oude Doelenkade Gevaarlijke situatie Oude Doelenkade

Reacties
Reactie: (Dirck)
9-8-2020, 17:53
Ook voor deze maatregel was het vaak zoeken naar een plek, meer vergunningen dan plek. in weekend kan nog maar door de week is het terras niet vol, dus ik ben als niet inwoner binnenstad wel voor terug draaien, want anders gaan ze met vergunning wegens overmacht bij de voor mijn bedoelde meters staan... Of we moeten wachten op laden lossen voor een woning van de aankoop omdat je niet 200 meters met boodschappen gaat lopen... snel terug draaien op deze plek.

Reactie: (m.hoogeveen)
9-8-2020, 13:46
het is in detijd van corona geven en nemen dan loopje maar en stukje verder van je autonaarje huis en ga je maar 10min eerder de deur uit wij als bezoekers van debinnen stad en het haven gebied hebben de zelfde problemen wij moeten ook de auto buiten de stad zetten om even te kunnen winkelen en tja de automobilisten die in het hven gebied rijden moeten hun snelheid aan passen en goed opletten