Stadsorganist in 'de Huiskamer van Hoorn'

10-08-2020

HOORNGIDS | Op woensdagmiddag 19 augustus geeft de Hoornse stadsorganist Mark Heerink van 13.00 - 13.30 uur een lunchconcert op het orgel van de Oosterkerk, die ook wel ’de Huiskamer van Hoorn’ genoemd wordt. Het zal het derde en laatste concert van deze zomer zijn, georganiseerd door Stichting Concertfonds Hoornse Orgels. Uiteraard zal dat gebeuren met inachtneming van de nodige veiligheidsmaatregelen.

Bätz-Witte orgel ten volle benut
Mark Heerink heeft een programma samengesteld waarbij de mogelijkheden van het Bätz-Witte orgel ten volle worden benut. Naast de diverse solo-stemmen van het orgel hoort u intieme romantische orgelklanken, de prachtige grondstemmen en uiteraard het imposante volle-werk.

Van Van Belle naar Bach
Het programma begint met het in 2010 gecomponeerde Postludium ’O filii et filiae’ van Wouter van Belle. Dit werk is geschreven in een laat-Fransromantische stijl. Vervolgens klinkt een orgelwerk uit de romantiek van Johannes Brahms: ’Herzlich tut mich verlangen’. Met een werk van Johann Christph Kellner belanden we vervolgens in de Rococo-periode en aansluitend klinken drie werken van de barokcomponist bij uitstek: Johann Sebastian Bach. Van hem worden gespeeld de ’Fuge in h-moll über ein Thema von Corelli’ (BWV 579), het koraalvoorspel ’Nunn Komm, der Heiden Heiland’ (BWV 659) en als afsluiting het feestelijke ’Praeludium et Fuga C in Dur’ (BWV 547).

Groot scherm
Het publiek kan de verrichtingen van de organist volgen op een groot scherm. Bij het programma gaat ook een geschreven toelichting met achtergrondinformatie bij de gespeelde werken.

Reserveren
Het concert begint om 13.00 uur en duurt ongeveer een half uur. De Oosterkerk vindt u aan het Grote Oost 58-60 in Hoorn. De toegang is gratis en na afloop wordt er een collecte gehouden. U dient van tevoren wel een plaats te reserveren en dat kunt u doen door een mail te sturen naar: m.heerink@planet.nl (mailto:m.heerink@planet.nl). Voor meer informatie kunt u kijken op  www.orgelconcerten-hoorn.nl (http://www.orgelconcerten-hoorn.nl)

Organist Mark Heerink 3 Organist Mark Heerink 3
Oosterkerk Hoorn orgel Oosterkerk Hoorn orgel