Vragen over ventilatie op Hoornse scholen

14-08-2020

HOORNGIDS | Vanaf maandag 17 augustus gaan de scholen in onze regio weer open. De meeste leerlingen, leraren en aan de school verbonden medewerkers zijn daar bijzonder blij mee, waarbij er nog wel vraagtekens worden gezet bij bepaalde facetten met betrekking tot corona. Daarover heeft minister Slob van Onderwijs een brief naar de scholen gestuurd, waarin staat dat extra maatregelen niet nodig zijn. Ook niet ten aanzien van de ventilatie. Daar is niet iedereen van overtuigd. De lokale politieke partijen VOCHoorn en de Hoornse Onafhankelijke Partij hebben hier aanvullende vragen over gesteld aan het college van B&W, die hieronder te lezen zijn. 

Geacht College,
”Zorg dat je voldoet aan het Bouwbesluit”, zei RIVM-directeur Jaap van Dissel dinsdag 12 augustus jl. in de coronabriefing op de vraag wat scholen moeten doen aan ventilatie. ”Dat lijkt mij een helder advies.” Maar over die helderheid bestaan nu alom twijfels.
Het Bouwbesluit is een verzameling normen waaraan alle gebouwen moet voldoen. Volgens experts is het niet toegespitst op het voorkomen van verspreiding van infectieziekten. Ook over de interpretatie van deze richtlijnen bestaat landelijk onduidelijkheid.
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap (OCW) schrijft op 13-08-2020  in een brief aan de Kamer dat ”veel scholen voor hun eigen gebouwen al nagegaan zijn hoe het met de ventilatie gesteld is”. Hoeveel scholen aan het Bouwbesluit voldoen, weet het ministerie echter niet.
In aansluiting op onze eerdere art. 36 vragen m.b.t. ventilatie en het binnenklimaat van scholen in Hoorn stellen VOCHoorn en HOP u onderstaande vervolgvragen:

1. Voldoen alle gebouwen, waarin scholen en voor- en naschoolse voorzieningen in de gemeente Hoorn zijn gehuisvest, aan het Bouwbesluit? Zo nee, waarom niet?
2. Indien u dit niet precies weet, bent u dan bereid dit z.s.m. te onderzoeken en de Raad hierover te informeren? Zo nee, waarom niet?
3. De oproep om aan het Bouwbesluit te voldoen leidt volgens VOCHoorn en HOP bovendien tot onduidelijkheid: de ventilatienormen in dat besluit zijn voor oude lokalen heel anders dan die voor nieuwe lokalen. Voor nieuwbouw is de norm om 8,5 liter lucht per seconde per persoon te verversen, maar voor lokalen van vóór 2012 geldt een norm van 3,44 liter. Zo kan het voorkomen dat in één school lokalen in de nieuwbouwvleugel voldoen aan 8,5 liter, maar het oude gedeelte aan 3,44.
4. Welke scholen in Hoorn behoeven slechts aan de lagere “oudbouw luchtnorm” te voldoen?
5. Welke scholen in Hoorn hebben een combinatie van “oudbouw” met lagere luchtnorm en “nieuwbouw” met hogere luchtnorm
6. Bent u het met VOCHoorn en HOP eens dat alle schoolgebouwen aan de hogere luchtnorm van 8,5 liter zouden moeten voldoen? Zo nee, waarom niet? 
Landelijk is afgesproken dat schoolbesturen hulp krijgen van de onderwijskoepels bij het doorgronden van de richtlijnen. En, indien ventilatiesystemen niet voldoen, moeten schoolbesturen overleggen met de regionale GGD over een oplossing.
7. Is de gemeente als eigenaar van onderwijshuisvesting op dit moment in gesprek met de GGD? Zo ja, wat is de uitkomst van deze gesprekken?

VOCHoorn en HOP zien uw antwoorden met belangstelling en binnen de daarvoor geldende termijn tegemoet.
Met vriendelijke groet,
A.S. Ruppert, fractievoorzitter VOCHoorn
R. Vinkenborg, fractievoorzitter HOP

Ventilatiesystemen Ventilatiesystemen