Scholen hervatten de lessen met vertrouwen

Schooldirecteur Stef Macke van het Tabor College d'Ampte is positief gestemd

HOORNGIDS | Vanaf maandag 17 augustus gaan de scholen in onze regio weer open. De meeste leerlingen, leraren en aan de school verbonden medewerkers zijn daar bijzonder blij mee, waarbij er nog wel vraagtekens worden gezet bij bepaalde facetten met betrekking tot corona. Daarover heeft minister Slob van Onderwijs een brief naar de scholen gestuurd, waarin staat dat extra maatregelen niet nodig zijn.

In een gesprek dat schooldirecteur Stef Macke van het Tabor College d’Ampte in Hoorn had op de radio vertelt hij hoe hij hier tegenaan kijkt. Volgens hem is er geen sprake van onrust in het onderwijs. Niet bij de leerlingen, niet bij de leraren en niet bij de ouders.

Veiligheid voorop
Leidend bij de scholen zijn de adviezen van het RIVM. Op het college waarvan Stef Macke directeur is zijn de zaken met betrekking tot de ventilatie goed geregeld. ”De schoolgebouwen zijn recent gerenoveerd, waarbij gebruik wordt gemaakt van gescheiden ventilatiesystemen, die voldoen aan het Bouwbesluit. De veiligheid staat bij ons voorop en we hebben er alle vertrouwen in dat we het nieuwe schooljaar succesvol kunnen beginnen. Scholen sluiten is wat mij betreft geen optie. Het is heel belangrijk dat kinderen structuur hebben en dagelijks naar school gaan. De vraag is echter wel of je voor de categorie 12plus naar 1 meter afstand moet gaan. Als dat zo moet dan passen wij de situatie op school daarnaar aan.”

Praktijkvakken
Leerlingen moeten 1,5 meter afstand houden van een volwassene, maar niet ten opzichte van elkaar. Dat kan wel eens tot ingewikkelde situaties leiden op school. Stef Macke: ”Bij bepaalde praktijkvakken kun je je afvragen of het zinvol is om toch een mondkapje te gebruiken. Bijvoorbeeld bij Bouwtechniek en Zorg en Welzijn. Het alternatief is die vakken te schrappen, maar een beschermingsmiddel lijkt mij afdoende. We laten het aan de leraren zelf over en in z’n algemeenheid houden wij ons aan de richtlijnen van het RIVM.”

Politiek stelt vragen
Inmiddels hebben de Hoornse Onafhankelijke Partij en VOCHoorn vragen gesteld aan het college: 
1. Voldoen alle gebouwen, waarin scholen en voor- en naschoolse voorzieningen in de gemeente Hoorn zijn gehuisvest, aan het Bouwbesluit? Zo nee, waarom niet?
2. Indien u dit niet precies weet, bent u dan bereid dit z.s.m. te onderzoeken en de Raad hierover te informeren? Zo nee, waarom niet?
3. De oproep om aan het Bouwbesluit te voldoen leidt volgens VOCHoorn en HOP bovendien tot onduidelijkheid: de ventilatienormen in dat besluit zijn voor oude lokalen heel anders dan die voor nieuwe lokalen. Voor nieuwbouw is de norm om 8,5 liter lucht per seconde per persoon te verversen, maar voor lokalen van vóór 2012 geldt een norm van 3,44 liter. Zo kan het voorkomen dat in één school lokalen in de nieuwbouwvleugel voldoen aan 8,5 liter, maar het oude gedeelte aan 3,44.
4. Welke scholen in Hoorn behoeven slechts aan de lagere “oudbouw luchtnorm” te voldoen?
5. Welke scholen in Hoorn hebben een combinatie van “oudbouw” met lagere luchtnorm en “nieuwbouw” met hogere luchtnorm
6. Bent u het met VOCHoorn en HOP eens dat alle schoolgebouwen aan de hogere luchtnorm van 8,5 liter zouden moeten voldoen? Zo nee, waarom niet? 
Landelijk is afgesproken dat schoolbesturen hulp krijgen van de onderwijskoepels bij het doorgronden van de richtlijnen. En, indien ventilatiesystemen niet voldoen, moeten schoolbesturen overleggen met de regionale GGD over een oplossing.
7. Is de gemeente als eigenaar van onderwijshuisvesting op dit moment in gesprek met de GGD? Zo ja, wat is de uitkomst van deze gesprekken?

Tabor College Berkhouterweg Tabor College Berkhouterweg