Steeds meer pinautomaten voor blinden en slechtzienden

In Hoorn momenteel twee sprekende apparaten

HOORNGIDS | Op 860 plekken in Nederland kunnen mensen met een visuele beperking inmiddels zonder hulp van anderen geld opnemen. Het nieuwste pinautomaat van Geldmaat geeft namelijk met een robotstem instructies aan blinden en slechtzienden.

Gebruikers kunnen hun eigen oor- of koptelefoon op het sprekende automaat aansluiten. Ook voor analfabeten zijn de automaten een uitkomst. De Oogvereniging, de patiëntenvereniging voor mensen met een oogaandoening, heeft geholpen bij de ontwikkeling van de automaten. Zo heeft het apparaat ook een goed contrasterend scherm gekregen.

Samenwerking

In Nederland zijn er zo’n 300 tot 350 duizend mensen met een visuele beperking. Voorheen moesten gebruikers het scherm van de geldautomaat uit hun hoofd kennen om te kunnen pinnen. Sinds 2019 maken de geldautomaten van ABN AMRO, ING en Rabobank plaats voor de geldautomaten van hun samenwerkingsverband Geldmaat. Het gaat daarbij om de pinautomaten met de dikke gele band eromheen.

Hoorn

Volgens de locatiewijzer van Geldmaat zijn er momenteel twee sprekende apparaten in Hoorn te vinden: ING aan de Van Dedemstraat 19 en Geldmaat aan de Veemarkt 30.

Naar verwachting staan er begin volgend jaar ongeveer tweeduizend geldmaten met spraakfunctie verspreid over heel Nederland.

Geldmaat Geldmaat

Reacties
Reactie: (Dirck)
15-8-2020, 11:04
Naast Blinden kon ik op sommige ook door de felle zon nauwelijks iets zien, dan is koptelefoon wel handiger... net als mijn telefoon in de felle zon moet ik eerst bijstellen zonder dat ik iets zie... ook mensen met goede ogen kunnen zo hier voordeel uit halen.