Pleidooi voor bouw IKEC in Risdam-Noord

17-08-2020

HOORNGIDS | In januari van dit jaar lieten o.a. Sociaal Hoorn en Fractie Tonnaer weten zich zorgen te maken over de bouw van een Integraal Kind en Expertise Centrum (IKEC) op de locatie van de voormalige hockeyvelden in de Nieuwe Steen. Het college van B&W wil in de ogen van deze partijen te veel bouwen in een relatief klein gebied en heeft volgens hen geen serieuze oplossingen voor de huidige en toekomstige parkeer- en verkeersproblemen in de Nieuwe Steen. Door de fracties is zelfs aangeraden om voor de bouw van een IKEC de voormalige gevangenis De Glasbak en de sportvelden van HSV Sport als mogelijke locaties voor de bouw van een IKEC in de overwegingen te betrekken. 

Roger Tonnaer: ”Met deze suggesties is weinig gedaan. Het verzet onder bewoners en ondernemers in de Nieuwe Steen tegen de voorgenomen bouwplannen is groot. Fractie Tonnaer en Sociaal Hoorn promoten opnieuw de bouw van een IKEC, in combinatie met onder andere een accommodatie voor HSV Sport, op de locatie Risdam-Noord. Vasthouden aan de locatie voormalige hockeyvelden voor de bouw van een IKEC veroorzaakt een onnodige vertraging. Voor leerlingen, leerkrachten en leiding van het IKEC is het wenselijk dat er zo snel mogelijk een IKEC wordt gebouwd. Daarom pleiten met kracht Fractie Tonnaer en Sociaal Hoorn voor de bouw van een IKEC in Risdam-Noord.”

De beide lokale partijen hebben dit standpunt wederom onder de aandacht gebracht van het college van B&W. Zie daartoe onderstaand schrijven.  

Geacht college,
Per brief van 9 januari 2020 hebben Fractie Tonnaer, VVD en Sociaal Hoorn laten weten zich zorgen te maken over de herontwikkeling van de voormalige hockeyvelden. Kern van de kritiek: het college wil te veel bouwen in een relatief klein gebied en heeft geen serieuze oplossingen voor de huidige en toekomstige parkeer- en verkeersproblemen in de Nieuwe Steen. Ook de bewoners en ondernemers van de Nieuwe Steen hebben u dat bij herhaling proberen duidelijk te maken. 
Onze fracties twijfelen of de voormalige hockeyvelden de meest geschikte locatie is voor de bouw van een Integraal Kind en Expertise Centrum (IKEC) voor 450 leerlingen voor het speciaal basisonderwijs. Er is zelfs aangeraden om voor de bouw van een IKEC de voormalige gevangenis De Glasbak en de sportvelden van HSV als mogelijke locaties in de overwegingen te betrekken. 
Uit de reactie van het college B&W van 29 januari jl. blijkt dat het college samen met het bestuur van het IKEC al in 2017 gekozen heeft voor de voormalige hockeyvelden als toekomstige bouwlocatie. Deze keus is door het college gemaakt buiten overleg met de gemeenteraad en zonder de bewoners en ondernemers uit de Nieuwe Steen erbij te betrekken. Bovendien werd deze locatiekeus gemaakt zonder een noodzakelijke integrale parkeer- en verkeersvisie voor de Nieuwe Steen. U concludeert zelfs dat onderzoek naar mogelijke andere geschikte locaties in deze fase van het proces niet aan de orde is. Uit de beantwoording blijkt dat het college B&W de kritische signalen van buurtbewoners, ondernemers en van een aantal fracties niet op juiste waarde heeft geschat. 
Per brief van 20 juli 2020 waarschuwde Fractie Tonnaer dat indien u blijft vasthouden aan de bouwplannen, inclusief de bouw van een IKEC en zonder realistische parkeer- en verkeersoplossingen, er zeer waarschijnlijk de komende jaren in de Nieuwe Steen niet wordt gebouwd. Het verzet van bewoners en ondernemers tegen de voorgenomen bouwplannen is groot. 
Uit een brief (27 juli 2020) van VVD en CDA blijkt dat ook deze fracties intussen van mening zijn dat het beter is om een IKEC, in combinatie met sportvoorzieningen, te bouwen op de sportvelden van HSV Sport. Fractie Tonnaer en Sociaal Hoorn promoten opnieuw de bouw van een IKEC, in combinatie met onder andere een accommodatie voor HSV Sport, op de locatie Risdam-Noord. 
Om er zeker van te zijn dat op termijn wordt begonnen met de bouw van een IKEC, adviseren wij u om de locatie van de voormalige hockeyvelden los te laten en u volledig te concentreren op de kansen voor bouw van een IKEC op de sportvelden van HSV Sport. Mocht dat niet het geval zijn, dan neemt de vrees toe dat de komende jaren geen nieuw IKEC wordt gebouwd. Vasthouden aan de locatie voormalige hockeyvelden veroorzaakt een onnodige vertraging die onwenselijk is voor leerlingen, leerkrachten en leiding van het Integraal Kind en Expertise Centrum.
Vriendelijke groet,  
Roger Tonnaer, namens Fractie Tonnaer 
Jeroen van der Veer, namens Sociaal Hoorn

Hockeyvelden Nieuwe Steen Hockeyvelden Nieuwe Steen

Reacties
Reactie: (Sara)
21-10-2020, 01:59
Opnieuw een B&O'tje voor fractie Tonnear ? Welkom allemaal, but not in my backyard.

Reactie: (Hans Bruynsma)
18-10-2020, 14:19
In het wijkoverleg is al eens geklaagd over overlast van bezoekers voor voetbal en tennis die met de auto komen. Kinderen die IKEC bezoeken worden vaak met de auto of een busje gehaald/gebracht. Doet de ""sport-overlast" zich in het weekend voor. IKEC zal dagelijks 2 keer zijn op maandag t/m vrijdag. Er moet toch wel een betere plek te vinden zijn? Zou de plaats van het voormalige postkantoor Huesmolen aanvaard-baar zijn?