Reddingspoging voor Miss Etam, Steps en Claudia Sträter

19-08-2020

HOORNGIDS | Terwijl achter de schermen druk wordt gewerkt om een doorstart van Miss Etam, Steps en Claudia Sträter mogelijk te maken, blijven de winkels open alsof er niets aan de hand is. Dat is er wel degelijk, want na een eerder uitstel van betaling werd moederbedrijf FNG vrijdag failliet verklaard. Een woordvoerder van het moederbedrijf heeft laten optekenen dat dat nu eenmaal de beste manier is om het doel van voortzetting te kunnen bereiken. 

Met dat faillissement zelf is van alles aan de hand, daar het failliete moederbedrijf van Miss Etam en Claudia Sträter verdacht wordt van valsheid in geschrifte. Valse jaarrekeningen, koersmanipulatie en tegenwerking van onderzoek. Het parket van Antwerpen heeft een rechter benoemd om te onderzoeken of modeconcern FNG zich schuldig heeft gemaakt aan deze verdenkingen. FNG, het moederbedrijf achter merken als Miss Etam, Brantano en Claudia Sträter, ging kortgeleden failliet.

Explosief dossier over modeconcern FNG 
Het Antwerpse parket nam het besluit nadat er explosief dossier op de deurmat belandde. Afzender: de FSMA, zeg maar de Belgische AFM. De autoriteit startte vorig jaar al een onderzoek na aanwijzingen dat er sprake zou zijn van marktmanipulatie. Onder het vorige management van FNG – dat werd gevormd door het oprichterstrio Dieter Penninckx, Anja Maes en Manu Bracke – zou opzettelijk informatie zijn verspreid met als doel de koers te beïnvloeden. Tot aan het faillissement van begin augustus stond het aandeel FNG zowel aan de Brusselse als de Amsterdamse beurs genoteerd. De handel in het fonds was al op 11 mei stilgelegd.

FNG: spaghetti van bedrijfsstructuren 
Over de inhoud van het dossier wil de Belgische beurswaakhond niet veel kwijt. Vast staat wel dat er grote twijfels zijn gerezen over de spaghetti van bedrijfsstructuren die achter de FNG-gevel werd aangetroffen. Hebben Penninckx, Maes en Bracke deze kluwen aan vennootschappen gebreid om voorraden te kunnen afwaarderen en de winstcijfers op te kunnen poetsen? Aan sommige transacties bleken geen overeenkomsten ten grondslag te liggen, bij andere deals was het bedrijfseconomisch nut allesbehalve duidelijk.

FNG: forensisch onderzoek naar ‘oninbare’ vordering van 94 miljoen
Op basis van het FSMA-onderzoek heeft de Mechelse onderzoeksrechter Theo Byl van het Antwerpse parket nu opdracht gekregen na te gaan of er strafbare feiten zijn gepleegd. Wanneer hij daartoe redenen ziet, kan Byl overgaan tot huiszoekingen en verhoren. Ook de beurswaakhond zet zijn onderzoek voort. Daarnaast loopt er nog een forensisch onderzoek naar een vordering van 94 miljoen die FNG als oninbaar heeft afgeboekt. Naar verluidt hebben Penninckx, Maes en Bracke, de drie studievrienden die het bedrijf groot maakten, elk een advocaat in de arm genomen.

Claudia Sträter 2 Claudia Sträter 2