Recreëren binnen werkgebied Hoornse Hop levert gevaar op

Grootste gevaren bevinden zich onder water

HOORNGIDS | Het hele warme weer lijkt achter ons te liggen, maar er wordt nog volop gerecreëerd op het Markermeer. De Alliantie Markermeerdijken voert werkzaamheden uit in het Hoornse Hop, die er uiteindelijk toe moeten leiden dat Hoorn een heus stadsstrand gaat krijgen. Binnen het werkgebied worden met enige regelmaat recreanten waargenomen die zich niet bewust zijn van de gevaren om zich daar te bevinden. Daarnaast is het ook nog verboden.

Of het nu gaat om watersporters die binnen de betonning in het Hoornse Hop varen, of ’strandgangers’ op de buitendijkse werkbanen, de Alliantie krijgt regelmatig meldingen binnen dat onbevoegden zich binnen het werkterrein begeven. En dat is reden tot zorg.

Grootste gevaren bevinden zich onder water
Het Hoornse Hop bijvoorbeeld oogt ook tijdens de uitvoering van de dijkversterking als een prachtig recreatiegebied, maar de grootste gevaren voor watersporters bevinden zich (deels) onder water en zijn daardoor niet of nauwelijks zichtbaar. Hierdoor kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan.  

Leidingen, draden, ankers en andere objecten
In het water liggen grote, lange leidingen (‘zinkers’) die nodig zijn voor het zandtransport. Deze leidingen liggen deels net onder de waterlijn en daardoor moeilijk zichtbaar voor watersporters. In het water liggen ankers met lange ankerdraden, deze draden zijn niet altijd zichtbaar en kunnen onder hoge spanning staan. Op de bodem liggen diverse objecten die vanaf het water niet zichtbaar zijn, zoals ankers, kabels en blokken beton. Een groot deel van de oeverdijk is zichtbaar, maar nog steeds liggen er onder water zanddammen die niet te zien zijn. Grote beunschepen varen door speciaal daarvoor uitgegraven vaargeulen en kunnen daardoor moeilijk uitwijken.

Alliantie doet er alles aan om onbevoegden te weren
De Alliantie Markermeerdijken doet er als uitvoerende partij alles aan om onbevoegden uit het werkgebied te weren. In Hoorn kan de oeverdijk vanaf het land niet betreden worden door hoge hekken. Het werkgebied op het water is afgezet met betonning (een gele boeienlijn die loopt van de kop van Visserseiland tot gemaal C. Mantel in Schardam) en er staan grote waarschuwingsborden aan en óp het water. Ondanks deze waarschuwingen komt het geregeld voor dat watersporters, waarvan je mag verwachten dat zij op de hoogte zijn van de regels die op het water gelden, op eigen risico het gebied betreden. Daarmee overtreden zij het binnenvaartreglement. Regelmatig spreken medewerkers van de Alliantie én de regionale reddingsstations watersporters aan dat zij zich binnen verboden werkgebied bevinden en er levensgevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Ook worden geregeld mensen van het stadsstrand gestuurd.

Zoek een veilig plekje langs het Markermeer
Ook in andere delen langs het Markermeer wordt gewerkt aan de dijkversterking. Het dringende verzoek aan de watersporters is: kom ook hier niet te dicht bij het werk, want de eerder genoemde risico’s gelden ook hier. Het gaat om een werkgebied. Hier rijden grote machines, de ondergrond is nog niet stabiel, je kunt vast komen te zitten in drijfzand, met alle risico’s van dien. Watersporters en strandgangers wordt verzocht een veilig plekje langs het Markermeer op te zoeken en weg te blijven uit de werkgebieden.

Vaker inspecteren
De Alliantie heeft inmiddels contact gezocht met Rijkswaterstaat, die heeft toegezegd vaker op het water te zullen inspecteren. Ook de politie en boa’s van de gemeenten wijzen recreanten op de gevaren van recreëren binnen het werkgebied. Mogelijk worden er ook extra boeien geplaatst om de begrenzing van het werkgebied duidelijker aan te geven. De Alliantie is hierover in gesprek met Rijkswaterstaat.
Ook laat de Alliantie flyers drukken, die de medewerkers en de vrijwilligers van de reddingsstations bij wijze van voorlichting én waarschuwing kunnen uitdelen aan watersporters die binnen de betonning varen. De flyers informeren de watersporters over de grenzen van het werkgebied en de gevaren die zij lopen als zij daarbinnen komen. Deze flyers komen ook bij hellingen, havenkantoren en watersportverenigingen te liggen.

Foto’s: 
1. Leden van de reddingsbrigade Notwin in Hoorn spreken watersporters erop aan dat zij zich binnen verboden werkgebied bevinden
2. De oranje stippellijn is de boeienlijn in het Hoornse Hop die het werkgebied aangeeft

Leden Reddingsbrigade Notwin spreken watersporters erop aan dat zij zich binnen verboden werkgebied bevinden Leden Reddingsbrigade Notwin spreken watersporters erop aan dat zij zich binnen verboden werkgebied bevinden
De oranje stippellijn is de boeienlijn in het Hoornse Hop die het werkgebied aangeeft De oranje stippellijn is de boeienlijn in het Hoornse Hop die het werkgebied aangeeft

Reacties
Reactie: (joop weijers)
26-8-2020, 13:13
Dit zie je toch aankomen en volgend jaar is het niet meer tegen te houden voor de grote massa wees eens creatief