Kermisexploitanten op 1,5 meter van de afgrond

26-08-2020

HOORNGIDS | Zwieren in de octopus. Een knuffel uit een grijpautomaat winnen. Bij de schiettent haasjes omleggen. Wie nog eens die authentieke kermissfeer wil opsnuiven, zal moeten opschieten. Al maanden luiden kermisexploitanten de noodklok maar dit keer is het echt menens. ”We staan op anderhalve meter van de afgrond.”

Hele kermisbranche gaat naar de knoppen
Kermisondernemers die dezer dagen naar het laatste nieuws op de site van hun bond kijken, zal de moed in de schoenen zinken. ’Corona zet streep door kermis Goes. Dit jaar geen grote kermis in Marsum. Waarom pretpark wel en kermis niet?’ En zo gaat de stroom slecht nieuws maar door. Ruwweg zeventig procent van de kermissen is afgelast. ”De hele branche dreigt zo naar de knoppen te gaan”, aldus de Amsterdamse kermisorganisator Frans Stuy.

Coronamaatregelen verdreven kermis van de agenda
Aan het begin van de zomer hadden de exploitanten nog de hoop dat ze met protocollen, looproutes en handgel weer welkom waren in dorpen en steden. In een handvol gemeenten waar traditiegetrouw grote kermissen neerstrijken, kwam het inderdaad zover – zij het schraler dan normaal. In Hoorn werd een aangepaste kermis georganiseerd. Helmond zette in het centrum een reuzenrad neer. Tilburg, gastheer van de grootste kermis van de Benelux, organiseerde een kleinere, meer verspreide variant. Maar in de meeste plaatsen verdreven coronamaatregelen de kermis van de agenda.

Wanhopige kermisexploitanten eisten gesprek met Hubert Bruls
Om richting politiek een sterke vuist te kunnen maken hebben de twee kermisbonden die Nederland telt, de BOVAK en de NKB, hun krachten gebundeld. Het steekt hen vooral dat attractieparken en markten al lang weer bezoekers mogen ontvangen, maar dat botsautootjes en draaimolens vrijwel nergens kunnen neerstrijken. Zo heeft de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant tot 1 november alle kermissen geannuleerd. Gisteren was een groep van honderd exploitanten het zo zat dat zij met hun wagens het centrum van Nijmegen inreden om een hartig woordje te wisselen met burgemeester Bruls, voorzitter van de Veiligheidsraad.

Najaarskermis Nijmegen kan toch doorgaan
Op voorwaarde dat zij met hun trucks het centrum niet zouden verstoppen, was Bruls bereid hen te ontvangen. Na afloop gaf hij aan dat hij veel begrip heeft voor de zorgen van de exploitanten, maar dat ook zijn handen gebonden zijn door de voorschriften die in Den Haag worden vastgesteld. De wanhopige exploitanten bleken niet voor niets naar Nijmegen te zijn getrokken. De burgemeester stelde dat de grote najaarskermis van Nijmegen toch door kan gaan mits de coronamaatregelen in acht worden genomen. ”Dat geeft weer een beetje lucht”, aldus een van de actievoerders.

Kermis Hoorn 2020 in alle stilte 1 Kermis Hoorn 2020 in alle stilte 1