Opening wandelnetwerk Westfriesland in Wijdenes door gedeputeerde Ilse Zaal

27-08-2020

HOORNGIDS | Het Recreatieschap Westfriesland heeft het wandelnetwerk in Westfriesland en het langeafstandswandelpad ‘Streekpad Westfriese Omringdijk’ aangelegd. Dit is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidiebijdrage van de provincie. Gedeputeerde Ilse Zaal verricht vrijdag 28 augustus om 9.30 uur in Wijdenes de opening en maakt een wandeling met de genodigden. 

Op het wandelnetwerk in Westfriesland kunt u veel kanten op: sportief, rustig met de hond of een langere wandeling over boerenlandpaden.

Wandelnetwerk Westfriesland
Het Recreatieschap is volop bezig Westfriesland te voorzien van een wandelnetwerk. Het wandelnetwerk bestaat uit startpunten waarvandaan verschillende rondjes starten. Waar rondjes samenkomen zijn er genummerde keuzepunten zodat wandelaars ook langere wandeltochten kunnen maken. De langeafstandwandelpaden (LAW’s) en het Noord-Hollandpad zijn integraal in het netwerk opgenomen.
Voor het samenstellen van een mooie route gaat u naar wandelnetwerknoordholland.nl. Hier kunt u ook de app downloaden. Dan heeft u de routekaarten altijd bij de hand.

Streekpad Westfriese Omringdijk
In 2020 is het Streekpad Westfriese Omringdijk gerealiseerd. Deze dijk beschermt al sinds ongeveer 1250 het laaggelegen Westfriese land en zijn inwoners tegen het geweld van het water. Tegen de stormen uit het noordwesten en de dreiging van wat toen de Zuiderzee was. Het Streekpad heeft een uniek karakter door het samenspel van land en water, stad en regio, natuur en cultuur. De wandeltocht is ongeveer 150 km lang en is onderdeel van het wandelnetwerk van Westfriesland.

Boerenlandpaden
Een aantal wandelrondjes is uitgezet over boerenlandpaden. U loopt dan over onverharde paden, steekt slootjes over met behulp van eenvoudige bruggetjes en loopt door weilanden waar soms vee in staat. Houdt u er rekening mee dat afhankelijk van het seizoen de paden soms minder goed begaanbaar zijn wegens nattigheid of begroeiing.

Honden
Houdt u er rekening mee dat sommige delen van een aantal wandelroutes niet toegankelijk zijn voor honden. Het betreft voornamelijk wandelroutes over dijken waar schapen en koeien grazen. Dit staat op de wandelpanelen aangegeven.

Wandelen 2 Wandelen 2