Geen nieuw stadhuis in Hoorn

Renovatie geniet voorkeur meerderheid der fracties

HOORNGIDS | Tijdens de commissievergadering van donderdag 27 augustus in het gemeentehuis te Hoorn stond het eigen stadhuis op de agenda. Het stadhuis voldoet niet aan de milieunormen en dient binnen enkele jaren een energielabel te hebben waar forse investeringen voor moeten worden gemaakt. Het alternatief is een nieuw stadhuis. Deze laatste optie geniet de voorkeur van het college van B&W en in een gloedvol betoog heeft wethouder Arthur Helling ook laten weten waarom.

Aanvankelijk liet het zich bij eerdere besprekingen aanzien dat een meerderheid was te porren voor de voorkeursoptie van het college. Maar gaandeweg zijn er andere inzichten gekomen. Dat heeft te maken met de beoogde locatie in het stationsgebied en met de financiën. 

Locatie
De beoogde locatie van het stadhuis, dat gaandeweg ’Huis van de Stad’ is gaan heten, is in de Poort van Hoorn. Meer specifiek: in het stationsgebied, alwaar het volgens het college meer is dan een stadhuis alleen. Het Huis van de Stad zou aanzienlijk meer functies in zich herbergen dan onderdak bieden aan gemeentelijke ambtenaren en het stadsbestuur, waarbij ongrijpbare begrippen als ’vliegwiel’ en ’aanjager’ weliswaar veelvuldig werden gebruikt, maar niet kristalhelder is geworden hoe dat vorm zou moeten krijgen. Ook andere partijen als de bibliotheek en ondernemersvertegenwoordigers bleken een voorkeur te hebben voor het stationsgebied.  
  
Renovatie
De gemeenteraadsleden zijn de afgelopen periode op allerlei manieren door het college in de gelegenheid gesteld om te kunnen beoordelen welke implicaties de te maken keuze heeft. Daartoe behoorden bezoekjes aan andere stadhuizen in Nederland, voorlichtingsbijeenkomsten, commissie- en raadsvergaderingen, gesprekken met NS, ProRail en andere belanghebbende partijen. 
Op basis van al deze informatie en de (geheime) stukken aangaande de financiële consequenties kon dan in de commissievergadering van donderdag 27 augustus worden aangegeven of de voorkeursoptie van het college zou worden gevolgd. Dat bleek niet het geval. Eerdere voorstanders van nieuwbouw bleken met voortschrijdend inzicht andere afwegingen te hebben gemaakt en een eenvoudige rekensom liet zien dat er geen raadsmeerderheid zal zijn als bij de komende gemeenteraadsvergadering definitief een knoop zal moeten worden doorgehakt.
Voorlopig laat het zich aanzien dat het huidige stadhuis zal worden gerenoveerd en er ruimte in het gebouw zal vrijkomen om onderdak te bieden aan instellingen als De Blauwe Schuit, de muziekschool en mogelijk ook de bibliotheek.

Stadhuis Hoorn Stadhuis Hoorn