Kunststichting In Den Beginne breidt activiteiten uit

30-08-2020

HOORNGIDS | De activiteiten van kunststichting In Den Beginne breiden zich voortdurend uit. De beeldenreeks van nationaal opererende kunstenaars groeit gestaag langs de Westfriese Omringdijk. Zo’n 15 jaar geleden startte de stichting met het plaatsen van beelden lang de kust van Hoorn. Aanvankelijk langs de Westerdijk en al heel snel ook op het Visserseiland en de Haai. 

Inmiddels staan er 41 beelden, waarvan drie sculpturen aangekocht zijn door de gemeente Hoorn. Het gaat om het Venster van Rob Schreefel, de Cape van Marjon Jebbink en het beeld Land en Water van Frans de Wit. Recent is een werk geplaatst van de beeldhouwer Michiel Deylius uit Woerden. 

Groot en robuust
De kunstenaar zegt zelf over zijn beeld: ”Jullie project, met het thema Water-Land-Dialoog lijkt mij heel goed passen bij mijn beeld getiteld Waartoe. Het is een groot en robuust beeld (1,5 x 1,3 x 0,35 m) waarin ik mij heb laten leiden door het gedicht Waartoe van Adriaan Roland Holst. Via de verbeelding van een gestrand schip verwoordt hij de verwondering over ons aardse bestaan. Ik vind het bij uitstek een beeld dat aan de waterkant zou kunnen staan.” 

Beeldentuin
Naast alle activiteiten op de Hoornse dijklichamen zijn in het afgelopen jaar ook beelden geplaatst in een zich vlakbij de Westerdijk bevindende beeldentuin, die aansluit op de diverse exposities die plaatsvinden in het gebouw Expoost aan de Roode Steen te Hoorn. Het gaat daarbij om beelden die kwetsbaarder zijn dan de werken die in het openbare gebied staan. In de beeldentuin staan inmiddels 12 sculpturen die net als de kunstwerken langs de kust daar niet permanent verblijven. Flexibiliteit en afwisseling zijn de sleutelwoorden voor In Den Beginne. Dit kan allemaal niet tot stand komen zonder de steun van het Hoogheemraadschap en de gemeente Hoorn. Ook particulieren dragen bij aan de realisatie en vernieuwing van de beeldenroute. Daarbij mag ook niet de financiële ondersteuning van stichting Beeldenparkgids worden vergeten. Het enthousiasme neemt toe, gezien de reacties op de route langs de kust en in de beeldentuin. 

In den Beginne De Doorkijk In den Beginne De Doorkijk