Wooncompagnie maakt tien woningen in Warmenhuizen energieneutraal

31-08-2020

HOORNGIDS | Wooncompagnie laat tien bestaande woningen energieneutraal maken onder begeleiding van Urgenda. Na een inspirerend energiedebat begin deze zomer met Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, wilde Wooncompagnie direct spijkers met koppen slaan. 

Bij het energieneutraal maken gaan bewoners helemaal van het gas af en halen ze thuis net zoveel zonne-energie van het eigen dak als zij nodig hebben. Samen met Urgenda en binnen het project Thuisbaas wordt een plan op maat gemaakt en uitgevoerd om de woningen in een keer energieneutraal te maken. Vanaf dat moment gebruiken de huurders thuis 0% aardgas en gaan zij over op duurzame energie. En dat geeft meteen voldoening, de woningen stoten geen CO2 meer uit en wekken naar verwachting zelf net zoveel stroom op als dat zij jaarrond gebruiken.

Doe maar duurzaam, doe het verstandig
Naast duurzaamheid staat betaalbaarheid bij Wooncompagnie hoog op de agenda. ”Dit experiment past ons goed, bewoners kunnen zelf kiezen en we houden de kosten zo laag mogelijk. We willen iedere stap namelijk doelgericht en verstandig maken”, aldus teamleider Beheer & Onderhoud, Paul Stegers. De corporatie zet deze volgende stap dan ook graag onder begeleiding en met de ervaring van Urgenda.

Thuis de Baas
Urgenda maakte, binnen het project ThuisBaas, al enkele honderden woningen, waaronder ook sociale huurwoningen, energieneutraal. Dit levert de huurder gemiddeld 50 tot 70 euro per maand aan besparing op en een flink stuk comfort. Minnesma: ”Door krachten te bundelen en gezamenlijk in te kopen kunnen de kosten beperkt worden gehouden en in praktische zin werkt het ook. Corporaties en bewoners worden binnen ons project volledig ontzorgd.”

Klimaat
Marjan Minnesma vervolgt: ”Ons klimaat verandert in een recordtempo. Corona heeft ons duidelijk laten zien wat de vermindering van vliegverkeer deed voor de luchtvervuiling. We hebben lang niet zulke mooie blauwe luchten gezien.” De bewoners van de woningen in Warmenhuizen waren dan ook direct enthousiast en een groot deel heeft zich al vrijwillig aangemeld voor het ThuisBaas project. 

Foto: een voorlichtingsavond

Voorlichtingsavond Marjan Minnesma Voorlichtingsavond Marjan Minnesma