Meedenken over bestemming voor De Glasbak

Bredanaars denken massaal mee over invulling Koepel: wonen, horeca en museum scoren goed

HOORNGIDS | De Penitentiaire Inrichting Zwaag, in onze regio beter bekend als ’De Glasbak’, gaat als het aan het college van B&W van Hoorn betreft gesloopt worden. Daar is lang niet iedereen het mee eens. In Breda vindt een soortgelijk proces plaats, waar de fameuze gevangenis met de naam De Koepel niet langer in gebruik is. In tegenstelling tot het Hoorns gemeentebestuur wordt in Breda bezien of de voormalige gevangenis een herbestemming kan krijgen. 

Onlangs is daartoe een enquête opgezet waar massaal op is gereageerd. De Bredanaars hebben inzendingen toegestuurd die variëren van woningen tot commerciële en sociale functies. Voldoende stof en ideeën in ieder geval om over na te denken, waarbij het wachten is op een concreet plan. Een greep uit de aangedragen opties: museum, bioscoop,  bibliotheek, winkels, concertzaal, hotel, restaurant, foodhall, attractiepark, circus, evenementenhal, dj-academie en poppodium. Een campus waar bedrijven en scholen samen nieuwe dingen ontwikkelen en presenteren deed het ook goed. 

Beeldbepalend
De met veel glas gebouwde gevangenis in Zwaag is voor velen een belangrijk onderdeel geworden van het entree van de gemeente Hoorn en zouden graag zien dat er een bestemming voor het gebouw wordt gevonden. Als ook in Hoorn een enquête gehouden zou worden bestaat de mogelijkheid dat er nog verrassende invullingen uit zouden kunnen voortkomen. Een uitdagend project ligt in het verschiet. Het voormalige gevangeniscomplex omvat naast de gevangenis zelf ook bijgebouwen, sportvelden en werkplaatsen.

Glasbak gevangenis Zwaag Glasbak gevangenis Zwaag