CoronaMelder-app lijkt nu al mislukking

01-09-2020

HOORNGIDS | De CoronaMelder-app, die op dit moment door het ministerie van VWS wordt ontwikkeld, registreert in een kwart van de gevallen niet wanneer mensen te dicht bij elkaar in de buurt zijn geweest. Verder blijkt de app niet goed te werken op Android-telefoons met een accubespaarmodus.

Aanvankelijk zou de Corona-app dinsdag 1 september landelijk worden ingevoerd. Het kabinet heeft echter besloten de app pas uit te rollen als er een spoedwet ligt. Hierin wordt onder meer vastgelegd dat het gebruik van de app vrijwillig en tijdelijk is. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft hierop aangedrongen. De Eerste en Tweede Kamer moeten zich nog over de wet buigen.

Notificatie
Vooralsnog werkt de Corona-app niet zoals gewenst. Op Android-telefoons met een eigen accubespaarmodus krijgen gebruikers pas een notificatie als ze de app handmatig openen. Verder geeft de app in slechs 73 procent van de gevallen aan dat mensen binnen 1,5 meter van elkaar in de buurt waren. Dit lage percentage wordt onder meer veroorzaakt doordat het lichaam het signaal kan verstoren, bijvoorbeeld als mensen de telefoon in hun achterzak hebben. Ook kunnen mensen een melding krijgen, terwijl ze wel voldoende afstand houden.

Testen
Het is verder nog niet bekend of mensen zich steeds opnieuw kunnen laten testen als ze een melding krijgen dat ze in de buurt zijn geweest van iemand met het coronavirus. Op dit moment worden alleen mensen getest met klachten. De Tweede Kamer vindt dit verwarrend, omdat de minister onlangs nog benadrukte dat mensen zich alleen moeten laten testen met klachten.

Bron: Lichtopzorg

Coronamelder app Coronamelder app