Gezonken kotter bij Wijdenes roept vragen op

"We zien wel waar het schip strandt"

HOORNGIDS | Over de gistermiddag gezonken houten kotter Broeder Isidoor, die vanuit Hoorn was vertrokken met bestemming Harlingen, gaan de wildste zeemansverhalen. Het schip dat tientallen jaren in de haven van Hoorn had gelegen was recent aangekocht door twee uit Friesland afkomstige mannen, die op de hoogte waren van de uiterst slechte staat van het schip. Dat ze de overtocht naar Friesland wilden maken was dan ook op voorhand een hachelijke, zo niet onmogelijke, onderneming. 

De beide Friezen, die samen met een hond aan het avontuur waren begonnen, werden bij vertrek uit Hoorn al opgemerkt door andere schippers, die toen al wisten dat het mis zou gaan. Bij het verlaten van de haven raakte het schip het een en ander en ook bij het bunkerschip ging het niet goed. De meegebrachte hoeveelheid brandstof zou volledig ontoereikend zijn om de overkant te kunnen halen. De veronderstelling dat het totaal mis zou gaan bleek juist, want nog voor de kust van Wijdenes werd een groot gat in de romp ontdekt dat niet te verhelpen viel voor de bemanning. De onverschrokken Friezen kozen er vervolgens voor om het schip op de ondiepte voor Wijdenes te varen.

Rijkswaterstaat
Nadat gister aan het eind van de middag Reddingstation Wijdenes was gealarmeerd door de Nederlandse Kustwacht dat een schip voor de kust van Wijdenes fors water maakte is de bemanning in veiligheid gebracht. Vandaag is Rijkswaterstaat in actie gekomen om met een grote drijvende bok het schip te bergen. Het bevindt zich in de vaargeul tussen Hoorn en Enkhuizen en dient dan ook zo snel mogelijk te worden weggesleept, daar Rijkswaterstaat geen wrakken wil vanwege de doorvaart. Waar de kotter heen gesleept zal worden is vooralsnog onduidelijk. Mogelijk kan het zelfs niet omhoog gehesen worden vanwege het risico dat het schip in stukken zal breken.

 

Update 14.00 uur

Vanwege de slechte weersomstandigheden is het bergen van het schip uitgesteld naar vrijdag 4 september.

Gezonken kotter nabij Wijdenes Gezonken kotter nabij Wijdenes

Reacties
Reactie: (Dirck)
3-9-2020, 13:27
Zelf een gezonken wrak gelicht met plastic tanks van 20L en 60 L... en dan heb je drijf vermogen... een aggregaat en pompje en varen maar, beetje dom om zomaar te gaan zonder goed voor te bereiden, er was al water en bij varen is het gat vermoedelijk groter geworden... dan helpt pompen niet meer en moet je tanks met lucht of opblaasbare ballen of zo erin hebben....