Opruiming wrakstukken gezonken kotter

03-09-2020

HOORNGIDS | Terwijl vele vrijwilligers en ook dorpsgenoten op de been zijn om te assisteren bij het opruimen van wrakstukken van de gezonken kotter Broeder Isidoor, is de Nova Venture van Boskalis doende om de grote stukken, waaronder de stuurhut, binnenboord te hijsen. De hele kuststrook bij Wijdenes ligt bezaaid met de overblijfselen van wat ooit een geliefde kotter was.

Niet alleen wrakstukken zijn te zien aan de kustlijn, ook is er olie in het water terechtgekomen, hetgeen een extra zorg is bij het Reddingstation Wijdenes, waarvan velen al langdurig in touw zijn om erger leed te voorkomen. Eerder vandaag was in opdracht van Rijkswaterstaat vergeefs getracht om de boot weg te slepen, maar vanwege de nadelige wind slaagden de dienstdoende bergers daar niet in. De kotter was daardoor een prooi voor de golven en het duurde dan ook niet lang of delen van het schip konden deze druk niet doorstaan. 

Nova Venture
Dankzij de inzet van de Nova Venture, een schuit van Boskalis die werkzaamheden uitvoert voor de Alliantie Markermeerdijken in het Hoornse Hop, kon er vanavond verder worden gegaan met het redden van wat nog te redden viel. De Nova Venture lag gelukkig in de buurt bij het Schelpenstrand. Rond 21.00 uur zijn de vrijwilligers gestopt met opruimen vanwege de duisternis. 

Wrakstukken kotter Broeder Isidoor worden geruimd 1 Wrakstukken kotter Broeder Isidoor worden geruimd 1
Wrakstukken kotter Broeder Isidoor worden geruimd 2 Wrakstukken kotter Broeder Isidoor worden geruimd 2
Wrakstukken kotter Broeder Isidoor worden geruimd 3 Wrakstukken kotter Broeder Isidoor worden geruimd 3
Wrakstukken kotter Broeder Isidoor worden geruimd 4 Wrakstukken kotter Broeder Isidoor worden geruimd 4
Wrakstukken kotter Broeder Isidoor worden geruimd 5 Wrakstukken kotter Broeder Isidoor worden geruimd 5
Wrakstukken kotter Broeder Isidoor worden geruimd 6 Wrakstukken kotter Broeder Isidoor worden geruimd 6
Wrakstukken kotter Broeder Isidoor worden geruimd 7 Wrakstukken kotter Broeder Isidoor worden geruimd 7
Kotter Broeder Isidoor uit het water bij Wijdenes - Foto Ed Schokker Kotter Broeder Isidoor uit het water bij Wijdenes - Foto Ed Schokker