Op Roet tijdens Cultuurproeverij in Hoorn

Theatervoorstellingen van een kwartier

HOORNGIDS | Ook stichting Op Roet uit Hoorn doet mee met de Cultuurproeverij op zondag 6 september. In het kader van het project Theater op de Bon, dat in mei werd geannuleerd, schreef Ingrid Docter drie nieuwe scenes, die nu te zien zijn op verschillende locaties in de stad. In totaal zijn er acht kleine voorstellingen waarbij de verhalen over de oorlog en bevrijding in Hoorn worden gevisualiseerd. 

De theatervoorstellingen duren ongeveer een kwartier en zijn te zien op verschillende locaties in de binnenstad van Hoorn. De toegang is overal vrij. Beleef het mee, meer info en/of reserveer een plaats bij de voorstellingen van jouw keuze op www.hetpark.nl (http://www.hetpark.nl) en/of www.cultuurhoorn.nl (http://www.cultuurhoorn.nl) en ga op pad!

De eerste scene gaat over de bijzondere relatie tussen de bewoners van Hoorn en het carillon in de Grote Kerk. In het voorjaar van 1943 worden deze Hoornse klokken door de Duitsers gevorderd en wordt Johan Christiaan Kerkmeijer verplicht te assisteren bij de vordering van de Hoornse klokken. Spel Ron Dol, te zien in de tuin van de Statenpoort.

De landverrader George Herlee is zo gevaarlijk dat het Hoornse verzet hem uit de weg moet ruimen. Als hij op 30 december 1944 plaatsneemt in de kappersstoel van kapper Groot op de Nieuwstraat, schieten drie mannen van Knokploeg Hoorn hem dood. Spel Gerard Venverloo in Schouwburg Het Park in de Othellozaal.

Gré Visser en Jan Ruiter hebben een zaak in textiel en woninginrichting. Het echtpaar houdt zich vanaf het begin van de oorlog al bezig met het verzet. Spel Estrid Riemersma in de tuin van de Centrale Bibliotheek Hoorn.

Al eerder was de Op Roet scene Anna te zien. Zij zit gevangen op het Oostereiland en vertelt over haar zorgen en verlangens, vlak voordat zij op transport wordt gezet naar een onbekende toekomst. Spel Henriëtte Kok-Verberne, Nora de la Porte en Chaya van der Meulen, te zien bij Cinema Oostereiland.

Andere voorstellingen zijn: onderduikers in het Waterschapshuis en over de afluisterpost Post Poddie, beiden te zien in de Centrale Bibliotheek Hoorn. Talententheater presenteert de scene ‘Executie op het Kerkplein’, geschreven vanuit het perspectief van drie jonge vrouwen. In de Weeshuistuin.

Kijk voor het complete programma en aanvangstijden op www.cultuurhoorn.nl (http://www.cultuurhoorn.nl)

herleegoed herleegoed
rongoed rongoed
estridgoed estridgoed