Meer amputaties door coronacrisis

05-09-2020

HOORNGIDS | De coronacrisis heeft geleid tot een toename van het aantal grote amputaties, blijkt uit onderzoek. Zo becijferde het Aphia Ziekenhuis in Breda dat bij mensen met problemen aan de voet in 42 procent van de gevallen tot amputatie moest worden besloten. In andere jaren was dat 15 procent.

Binnenkort publiceert het wetenschappelijk tijdschrift Annals of Vascular Surgery de bevindingen van het Amphia Ziekenhuis. Hierin komt naar voren dat mensen door de coronacrisis niet naar de huisarts durfden met bijvoorbeeld problemen aan voet, zoals wondjes, gangreen of een pijnlijke teen. Doordat zij te laat in het ziekenhuis kwamen, moest steeds vaker een grote amputatie worden uitgevoerd.

Telefonisch consult
In andere gevallen mochten patiënten niet naar de huisarts komen en volgde een telefonisch consult. Volgens vaatchirurg Van der Laan van het Amphia Ziekenhuis moet je de patiënten echt zien om te bepalen hoe ernstig een wond is. ”Ben je er te laat bij, dan trekt het dode weefsel van de teen naar de voorvoet. Op een bepaald moment kun je het niet meer redden. Dan moet je overgaan tot amputatie van een groot deel van het been.” Volgens Van der Laan hadden ook ziekenhuizen meer moeten doen om patiënten toe te laten op de polikliniek.

Meer amputaties Meer amputaties