Verbouw of nieuwbouw 2

Column van Sjaak Grosthuizen

HOORNGIDS | Het is een verdraaid lastige beslissing waar de gemeenteraad van Hoorn nu voor staat. Wordt gekozen voor een nieuw te bouwen Huis van de Stad in het gebied van de Poort van Hoorn of blijft men bij het bestaande stadhuis, dat in verschillende fasen wordt verbouwd, totdat voldaan wordt aan de strenge eisen van duurzaamheid in de komende decennia?

Het is niet slechts een keuze uit nieuwbouw of verbouw. Het is ook een keuze voor grootse stadsontwikkelingsgedachte of best wel redelijke oplossing vanuit bestaande situatie. In het eerste geval zie je dat gewerkt wordt met heuse hoofdletters en titels voor zaken die voor veel meer staan en in het tweede geval hebben we het gewoon over het stadhuis en wat je er verder nog mee kunt doen. Visie tegenover boerenverstand. Wat is wijsheid?

De grootste veranderingen in de geschiedenis kwamen niet door kleine stap-voor-stapaanpassingen aan een stap-voor-stap veranderende samenleving. Het was visie met daar vaak aan gekoppelde strijd om oude conventies te doorbreken. Out-of-the-box denken of outside the box denken zijn moderne kreten die men gebruikt in situaties die dringend verlegen zitten om radicale veranderingen. Alleen zo wordt gehoopt oplossingen te verkrijgen die anders zo moeizaam en opbrengstarmoedig worden aangepakt.

Is het in Hoorn zo dringend nodig om een stedelijke ontwikkeling te realiseren waardoor Hoorn ‘meer stad’ wordt? Ook in de raad zijn er fracties die zich hebben uitgelaten over de noodzaak dat Hoorn meer stad gaat worden en altijd werd dat gezegd in relatie met de ontwikkeling van De Poort van Hoorn. Woningbouw, ook en juist voor jongeren, bereikbaarheid , aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven, scholing, bibliotheekgebeuren, culturele zaken en nog veel meer staan op de verlanglijstjes van misschien wel alle fracties.

Het bouwen van een Huis van de Stad zou diverse van die wensen kunnen vervullen. Kan iets dergelijks worden neergezet zonder dat het stadsbestuur er zijn intrek in neemt? Wethouder Arthur Helling ziet het Huis van de Stad met stadskantoor een vliegwielfunctie hebben. In de commissievergadering die hier over ging was niet iedereen ervan overtuigd dat een stadskantoor een dynamische vliegwielfunctie zou kunnen hebben. Staan al die bedrijven bij de Nieuwe Steen daar vanwege de vliegwielkunsten van het huidige stadhuis?  

Ik beschouw dat ook als een soort opluchting. Niet elk raadslid laat zich omverblazen door prachtige in kapitalen geschreven woorden. Dat zou niemand moeten doen. Ik denk dat er ook politici zijn, zelfs in Hoorn, die in staat zijn langs de hoofdletters heen te lezen, zonder dat je ze van een permanente onderkastdenken kunt betichten. Zou het in de komende raadsvergadering zo zijn dat de meeste fracties denken aan de duidelijke noodzaak om de stad op te stuwen naar een betere stad zonder dat er luchtkastelen worden ontworpen? Of kan het zijn dat er fracties vastzitten aan onderlinge afspraken of speelt de wil om tot trots borstklopperij leidende mooie plannetjes van de coalitie te dwarsbomen?

Ik kan het niet allemaal goed inschatten. Misschien lukt dat jou ook niet, maar we hebben de komende tijd wel een boeiend schouw- en hoorspel te verwachten. Ik ben zeer benieuwd naar de uiteindelijke argumenten om tot een keuze te komen. Zijn die het resultaat van denken in de logische patronen die bij een fractie horen, of klinken ze als bij de haren bijgesleepte volzinnen die het goed moeten doen voor de Bühne? Ik hoop dat mijn oren zonder hulpmiddelen genoeg zullen opvangen en de brillenglazen zijn dan beslist  goed opgepoetst.

Sjaak Grosthuizen leest elke zaterdag om 12 uur na nieuws en reclame zijn column voor op HoornRadio. Te ontvangen op DAB+ en www.hoornradio.nl en app tunein radio.

Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column_stadhuis Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column_stadhuis