Bijenschool Hoorn een na beste buurtinitiatief van Nederland

07-09-2020

HOORNGIDS | Residence de Stek uit Limburg heeft zaterdag de nationale prijs gewonnen van Kern met Pit, de jaarlijkse leefbaarheidswedstrijd georganiseerd door KNHM foundation. Het burgerinitiatief ontving een bedrag van drieduizend euro. Tweede werd de Bijenschool in Hoorn, goed voor een prijs van tweeduizend euro. Annemarie Jorritsma, voorzitter van KNHM foundation, reikte de Gouden Pit live uit in Castenray, tijdens het online We doen het samen! Festival. 

Residence de Stek in Castenray behoedt de oudere medemens voor eenzaamheid door ze bij de samenleving te blijven betrekken. Behalve een gezellige ontmoetingsplek zijn er ook vijf appartementen voor minder validen gerealiseerd.

Hoorn wint 2e prijs
De tweede prijs, De Zilveren Pit, ter waarde van 2000 euro was voor de Bijenschool in Hoorn: Hoorn is the place to bee. Op diverse plekken is Hoorn bijvriendelijker gemaakt, door het realiseren van bijenlinten en het opknappen van de oude bijenstal. Op deze manier zijn er meer mensen betrokken bij de natuur en is er een zinvolle dagbesteding gegeven aan kwetsbare mensen in onze samenleving. 

Een boost voor buurtprojecten
Sinds de start van Kern met Pit ruim 40 jaar geleden zijn er ruim 4200 lokale buurtprojecten gestart, opgebloeid en verankerd in de maatschappij. Door deel te nemen kunnen bewonersgroepen de kennis en het netwerk inzetten van KNHM foundation. Dat zorgt vaak voor een enorme boost: ineens is er iemand die kan adviseren bij een plan van aanpak of die weet bij wie je moet zijn in de gemeente. Kern met Pit stimuleert zo de betrokkenheid van burgers door ze te voorzien van informatie, praktische workshops en de begeleiding van vrijwillige adviseurs. Zo krijgen dromen steeds meer vorm en is realisatie binnen één jaar mogelijk.

Trots 
De landelijke prijs voor het bijeneducatie centrum ’Hoorn the place to bee’ veroorzaakte een groot gevoel van trots bij alle mensen die bij dit project zijn betrokken. Chris de Meij daarover: ”Door jullie steun en het stemmen op ons project zijn wij 2e van Nederland geworden. We hebben hiermee de zilveren pit gewonnen. Met deze prijs kunnen wij onze dromen nog verder realiseren. Dank aan eenieder die ons heeft geholpen. En heb je altijd al eens in een bijenkast willen kijken.... kom dan eens langs en laat je verwonderen.”

Bijenschool Hoorn wint Zilveren Pit Bijenschool Hoorn wint Zilveren Pit