Ook Hoorn/Westfriesland moet delen in extra rijkssubsidie Kunst & Cultuur

Hoornse VVD-fractie roept College op zich daarvoor in te spannen

HOORNGIDS | De Hoornse VVD fractie heeft aan het College van B&W van Hoorn vragen gesteld over de extra subsidie die minister Van Engelshoven beschikbaar heeft gesteld voor de Kunst en Cultuur sector. De fractie zou het heel mooi vinden als een deel van die extra subsidie naar Hoorn/Westfriesland kan komen. Zij roepen het College van B&W van Hoorn op zich daarvoor in te spannen. Onder de brief aan het College van B&W hieronder, een column van Jan van Ossenbruggen over dit onderwerp.

 

Betreft: vragen ex artikel 36 R.v.O.: Start lobby verdeling financiële middelen Cultuursector

Geacht College,

De uitbraak van het coronavirus heeft ook grote gevolgen voor de culturele en creatieve sector. De VVD ziet met het extra geld wat Minister van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ad € 482 miljoen euro een belangrijke stap om te voorkomen dat deze sector kopje onder zal gaan. Ook kan de culturele en creatieve sector een beroep doen op de algemene steunmaatregelen, zodat er naar verwachting ruim 700 miljoen beschikbaar is voor cultuur. De eerder door de Provincie beschikbaar gestelde € 13,5 miljoen voor regionale culturele instellingen was slechts voor de ergste nood maar is lang niet genoeg.

Voorts gaan er middelen naar culturele instellingen die van cruciaal belang zijn voor de landelijke infrastructuur, maar ook naar kunstenaars en creatieve professionals. Daarnaast komen er extra middelen beschikbaar voor behoud van het varend erfgoed (bruine vloot).

En dat deze extra financiële middelen er zijn gekomen voor de culturele instellingen is logisch. Het publiek kan nog niet in groten getale ontvangen worden, veel voorstellingen zijn afgelast en veel makers zitten zonder werk. Tegelijkertijd lopen de kosten van veel bedrijven en zelfstandigen door. 

De culturele en creatieve sector wordt bovengemiddeld geraakt door de coronacrisis. Daar waar het Bruto Binnenlands Product als geheel in het tweede kwartaal op jaarbasis met 8,5% is gedaald, heeft het CBS berekend dat de productie in de bedrijfstak cultuur, recreatie en overige diensten in diezelfde periode met 37,4% is gedaald. 

De VVD is van mening dat de culturele en creatieve sector onmisbaar is in deze crisistijd. Een sector die het leven mooier maakt, mensen met elkaar in verbinding brengt. Wij willen deze sector ook zoveel mogelijk stimuleren met name het hier om een sector gaat die heel veel mensen werkgelegenheid en inkomen biedt. Hoorn kent vele theaters, musea, podia, kunstenaars en muzikanten die een belangrijke rol vervullen in de regio. Wij pleiten dan ook voor een actieve lobby vanuit het college om een groot deel van deze extra middelen naar Hoorn te halen.

Wij hebben dan ook de volgende vragen:

1. Bent u het met ons eens en bent u bereid om een stevige lobby in te zetten om voor de culturele en creatieve sector van Hoorn extra financiële middelen beschikbaar te krijgen;

2. Wanneer wordt duidelijke welke bijdrage wij ontvangen vanuit het Rijk en Provincie?

Wij zien uw antwoorden graag binnen de gestelde termijn tegemoet.

Vriendelijke groet,

Bert van Dijkhuizen,

raadslid VVD

 

Column

MEER WAARDE DOOR CULTUUR

3-9-2020

Jan van Ossenbruggen

Wanneer de Gemeenteraad zich laat inspireren door de innovatieve kracht van Kunst en Cultuur, wordt onze stad een architect van innovatie en een broedplaats van vernieuwing.

Velen zullen evenals ik aangenaam verrast zijn dat de VVD-fractie onder het motto: “ARS LONGA, VITA BREVIS” aandacht vraagt om enige krenten” uit het aanvullende ondersteuningsbudget voor de culturele sector naar Hoorn te laten komen.    

Het wordt steeds duidelijker dat de corona-uitbraak grote gevolgen heeft voor de economie en het welzijn van de Nederlandse samenleving. Ook de uitdaging om een weg te vinden in een samenleving waarin de 1,5 norm geldt en om te gaan met de economische en sociaal-culturele gevolgen, stuit op toenemende weerstand.

Daarbij komt nog dat het Coronavirus grote gaten heeft geslagen in de gemeentelijke begroting. De onzekere en onoverzichtelijke situatie vraagt aanpassing van ons allemaal en voor gemeente in het bijzonder.

Door de verscherpte maatregelen om de verspreiding van het coronaviris in te dammen worden verschillende sectoren, waaronder Kunst en Cultuur, financieel hard geraakt.

Gelukkig neemt het College haar verantwoordelijk voor een groot deel van alle subsidies en het in stand houden van de lokale culturele infrastructuur.

Geen eenvoudige opgave, want door de Coronacrisis is de culturele en creatieve sector grotendeels tot stilstand gekomen. Met oogmerk op borging van de culturele infrastructuur en om gemeenten te helpen deze gaten te dichten, heeft het Rijk € 566 miljoen euro gereserveerd. Helaas is de verdeelsleutel van de toegezegde compensatie nog onduidelijk en de uitkering kan nog wel enige tijd op zich zal laten wachten.

Ook de door de Kamer afgedwongen incidentele aanvullende ondersteuning van €300 miljoen is volstrekt onvoldoende om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Het is een welkom “NOODVERBAND”, dat de gemeente helpt om de ergste nood te kunnen lenigen. Er zullen nog veel stappen gezet moeten worden om tot een reële compensatie van de kosten en de gederfde inkomsten te komen.  

Het zou een daad van betrokkenheid zijn wanneer de Gemeenteraad, evenals op 9 oktober 2004, een Cultuurdebat zou organiseren met alle Hoornse culturele instellingen en organisaties. Op initiatief van de toenmalige VVD-fractie werd het College uitgedaagd een duidelijke visie op Kunst en Cultuur uit een te zetten en kaders vast te stellen, waarbinnen het Kunst en Cultuur beleid gevoerd diende te worden. Dit leverde niet alleen boeiende gespreksstof op, maar ook aanknopingspunten voor het te voeren Kunst en Cultuur beleid.

Al zal het College bij het lezen van de artikel 36 vragen niet achterover vallen van verbazing en zal de reactie leiden tot een standaard antwoord,

De fractie van de VVD verdient waardering voor het genomen initiatief.

Minister van Engelshoven Minister van Engelshoven