Provincie NH wil stadhuis Hoorn bij station

Nu ook steunverklaring provincie NH voor verplaatsing stadhuis naar Poort van Hoorn

HOORNGIDS | De druk op de leden van de gemeenteraad van Hoorn om een keuze te maken uit renovatie of nieuwbouw van het stadhuis neemt wederom toe. In navolging van NS heeft nu ook de provincie Noord-Holland een brief verzonden naar de raadsleden, waarbij met nadruk wordt gewezen op het belang van een nieuw stadhuis in het stationsgebied. 

Waar NS het had over ’durf’ en ’visie’ komen Gedeputeerde Staten met de begrippen ’kwaliteitsimpuls’ en ’katalysator’ op de proppen. Van de bibliotheek en vele ondernemers was al bekend dat zij voorstander zijn van een stadhuis in het stationsgebied. Met name de bibliotheek ziet daar meer mogelijkheden dan in de moeilijk bereikbare huidige locatie in de binnenstad. 

Onder druk
Het vrij en onbevangen kiezen door raadsleden wordt ernstig op de proef gesteld sinds de druk is opgevoerd om vooral niet te kiezen voor renovatie. Raadsleden moeten zich vrij voelen om in dit soort aangelegenheden het algemeen belang te dienen. Door de druk van zowel het college, de ondernemers, NS, de bibliotheek en nu ook de provincie Noord-Holland bestaat de kans dat er wordt afgeweken van het oorspronkelijke standpunt, waarbij tijdens een commissievergadering de meerderheid een voorkeur had uitgesproken voor renovatie van het huidige stadhuis. 

Belangrijke keuze
De provincie Noord-Holland geeft aan dat de gemeente Hoorn voor een belangrijke keuze staat. Een nieuw stadhuis op de beoogde locatie past goed binnen het provinciaal beleid met betrekking tot OV-knooppunten. In de brief is te lezen: ”Een stadhuis is een belangrijke functie en visitekaartje voor de stad, zorgt voor levendigheid en kan andere functies aantrekken. Een mooi voorbeeld waar eenzelfde beslissing positieve effecten heeft gehad is de gemeente Zaanstad. Hier is uiteindelijk gekozen voor nieuwbouw van het stadhuis in het stationsgebied. Deze keuze heeft bijgedragen aan een succesvolle en versnelde ontwikkeling van het knooppunt en heeft geleid tot extra private investeringen. En Zaanstad is niet de enige gemeente in Noord-Holland waar nieuwbouw van het stadskantoor in het stationsgebied goed heeft uitgepakt. Ook in Beverwijk is het stadhuis verplaatst naar het station en buiten provincie Noord-Holland is de gemeente Utrecht met haar stadhuis bovenop het station een goed voorbeeld. Bij deze locaties is te zien dat een verplaatsing van het stadskantoor naar het stationsgebied een kwaliteitsimpuls kan betekenen voor de stationsomgeving en kansen biedt voor extra investeringen van private partijen. Kortom, nieuwbouw van het stadhuis in het stationsgebied kan als een katalysator werken voor de ontwikkeling van het stationsgebied, zorgen voor een aantrekkelijk en levendig stationsgebied en kansen bieden voor investeringen van andere partijen. Als provincie zullen we een dergelijke keuze van harte ondersteunen.”

De Hoornse gemeenteraad zal dinsdag 15 september een beslissing gaan nemen over dit inmiddels uiterst gevoelige onderwerp, waarbij vele belangen samenkomen.

Stationsgebied 4 Stationsgebied 4

Reacties
Reactie: (Hans Bruynsma)
12-9-2020, 13:12
Het huidige stadhuis staat m.i. juist op een historische plaats, nl. de voormalige gemeentegrens tussen Hoorn en Zwaag.Wat mij betreft dus renoveren. Nieuwbouw bij het station? Dat wordt dan vast zo'n megalomaan geval als in Zaandam!