Verbouw of nieuwbouw 3

Column van Sjaak Grosthuizen

HOORNGIDS | De definitieve keuze voor verbouwen van het huidige stadhuis is nog niet gemaakt. Dat gebeurt, wanneer alles mee zit dinsdag a.s. De raadscommissie heeft in meerderheid niet gekozen voor nieuwbouw in het stationsgebied en die keuze is volgens een aantal externe partijen geen gelukkige. Het is er een waardoor je kansen gaat missen.

Nu ben ik geen expert op dit gebied, maar wanneer je de inbreng hoort en leest van de buitenstaanders die wel naar hun mening is gevraagd, dan vraag ik me af wie de beste argumenten heeft. Ik las deze week ook in de krant het antwoord van de fractievoorzitter van Fractie Tonnaer, de heer Roger Tonnaer in eigen persoon, op de argumentatie van de NS. De NS is ook partner in het overleg over de plannen rond De Poort van Hoorn en ziet daar, zoals elders is aangetoond, kansen voor het plan van het college.

 Twee argumenten, misschien wel de belangrijkste in Tonnaers betoog, lijken er zomaar bij gesleept en de validiteit ervan mag je in twijfel trekken. Laat ik deze argumenten, zoals opgetekend in het NHD, er even bij halen.  ,,Het huidige stadhuis ligt zeer centraal in onze stad en in de regio. Onze inwoners en medewerkers komen niet per trein naar het stadhuis maar lopend, per fiets, bus of met de auto. Dat zal ook bij nieuwbouw het geval zijn.’’ Dat het huidige stadhuis centraal in de stad ligt, klopt natuurlijk, maar daarmee ligt het absoluut niet in het centrum van de stad. Een stadscentrum is de plek waar de meeste mensen vanuit de eigen stad of van buiten de stad naar toe gaan. Het is het hart van de stad. Bij een mens is het hart ook niet te vinden op het snijpunt van lijnen vanuit de uiterste ledematen. Een routeplanner zal (be)zoekers van buiten niet direct leiden naar de locatie van het Hoornse stadhuis, Voor de meeste bewoners van Hoorn betekent een bezoek aan het stadhuis een rit vanuit de eigen buitenwijk naar een andere buitenwijk van Hoorn.

Dat onze inwoners niet per trein naar het stadhuis komen is natuurlijk voor het overgrote deel ook waar, maar de bezoekers die de bus nemen hebben veelal bij het station een overstap gemaakt. Het Hoornse factotum Roger Tonnaer meent ook beter te weten dan het provinciebestuur of een stadhuis in een stationsgebied een stimulans of juist niet betekent voor de positieve ontwikkeling ervan.

Een bijna bewonderenswaardige eigenschap van Roger Tonnaer is zijn vermogen om argumenten te vinden die zijn mening moeten ondersteunen. De argumenten mogen dan gerust aan de grens van het geloofwaardige liggen. Ik krijg ineens veel zin om eens op een namiddag met Roger een nieuwe complottheorie te ontwikkelen over n’importe quoi welk onderwerp. Ik zal slechts zijn slippendrager blijken. Dat zal hem waarschijnlijk niet verbazen, omdat hij dat bij zijn fractieknechten goed kent. Ik vraag me af hoeveel van zijn fractieleden over een of twee decennia zich samen met Roger op een bankje in een halfbakken ontwikkeld stationsgebied verkneukelen over alles wat zij indertijd zo mooi hebben tegengehouden. 

Dat een coalitiepartij het eigen college gijzelt komt vaker voor. Soms is dat goed. Het is in Hoorn ook eerder gebeurd dat oppositiepartijen van harte ambitieuze plannen van hun politieke tegenstanders herkennen als een terechte bijdrage aan de glorie van de stad. Een aantal partijen heeft in het verleden laten zien dat zij zich niet geneerden voor voortschrijdende inzichten. Ook dat is een goede zaak. Bij hoeveel partijen van de oppositie zullen de argumenten wederom of na ampel overleg anders van inhoud worden?

Dat in Hoorn ambitieuze plannen van een college volledig onderuit gehaald kunnen worden is ook de ervaring van de afscheid nemende gemeentesecretaris Frans Mencke. Zijn verklaring dat het in Hoorn alleen de raad en het college zijn die de uitwerking van politieke koersen bepalen en niet de ambtenaren is een van de mooiste complimenten die je een democratisch ingesteld stadsbestuur kunt geven. Ik ben ervan overtuigd dat onder zijn leiding een correcte en wenselijke interactie tussen politiek en uitvoerende macht is waargemaakt. Zou hij in stilte hoofdschuddend en met nauw verholen verbijstering de ontwikkelingen rond de behandeling van dit stadhuisproject hebben gadegeslagen en met enige opluchting zeggen dat hij deze heikele kwestie overdraagt aan zijn opvolger? Ik denk het eerlijk gezegd niet. Hij zal met een gerust hart zijn ambtenaren overlaten aan de grillen van Hoornse politici.

Frans Mencke zal ongetwijfeld zijn opvolger inwerken en wellicht op ongeveer hetzelfde spoor zetten. Was er maar een Frans Mencke die politici bij de echte les weet te houden.

Verbouw of nieuwbouw 3 Verbouw of nieuwbouw 3