Meer maatregelen voor bewustwording gevaren van betreden stadsstrand in aanleg

Beantwoording door college van vragen VOCHoorn en HOP

HOORNGIDS | De Hoornse fracties VOCHoorn en Hoornse Onafhankelijke Partij (HOP) hebben vragen gesteld over de (on)veiligheid van het stadsstrand in aanleg. Ondanks verbodsborden om zich op het stadsstrand te begeven, zijn er toch mensen die het verbod negeren. Zij brengen zichzelf daardoor in groot gevaar. De Alliantie Markermeerdijken doet al het nodige om op de gevaren te wijzen, zoals een artikel hierover op haar digitale website, maar zal bovendien op korte termijn flyers laten drukken over de gevaren, om uit te delen aan watersporters. Er wordt door hen overlegd met Rijkswaterstaat of er meer boeien moeten komen en het invaarverbod moet worden uitgebreid. Ook de gemeente Hoorn zal via de haar ten dienste staande communicatiekanalen de bewoners wijzen op de gevaren van varen en zwemmen in verboden werkgebied.

Zie hieronder de brief met vragen van VOCHoorn en Hoornse Onafhankelijke Partij en de antwoorden van het college van burgemeester en wethouders:

Onderwerp: Beantwoording art. 36 vragen over veiligheid op en rondom stadsstrand in aanleg

Geachte heren Ruppert en Vinkenborg,

U heeft artikel 36 vragen gesteld over veiligheid op en rondom stadsstrand in aanleg. In deze brief leest u de antwoorden op uw vragen.

Vraag 1 Deelt het college de zorgen van VOCHoorn en HOP over de gevaren waaraan mensen, die zich in deze gebieden begeven, zich blootstellen?

Antwoord Ja, het werkgebied is verboden toegang terrein, zowel vanaf het water als vanaf het land en als zodanig ook duidelijk gemarkeerd. De overgrote meerderheid respecteert het werkgebied zoals dat hoort. Regelmatig (voornamelijk met mooi weer/vakantietijd) zijn er mensen die dit verbod niet respecteren en dat is gevaarlijk. Het Hoornse Hop oogt ook tijdens de uitvoering van de dijkversterking als een prachtig recreatiegebied, maar de grootste gevaren voor watersporters bevinden zich (deels) onderwater en zijn daardoor niet of nauwelijks zichtbaar. Dit kan tot levensgevaarlijke situaties leiden:

- In het water liggen grote, lange leidingen (’zinkers’) die nodig zijn voor het zandtransport. Deze leidingen liggen deels net onder de waterlijn en daardoor moeilijk zichtbaar voor watersporters.
- In het water liggen ankers met lange ankerdraden, deze draden zijn niet altijd zichtbaar en kunnen onder hoge spanning staan.
- Op de bodem liggen diverse objecten die vanaf het water niet zichtbaar zijn, zoals ankers, kabels en blokken beton.
- Een groot deel van de oeverdijk is zichtbaar, maar nog steeds liggen er onder water zanddammen die niet te zien zijn.
- Grote beunschepen varen door speciaal daarvoor uitgegraven vaargeulen en kunnen daardoor moeilijk uitwijken.

De oeverdijk ziet er dan wel uit als een strand, maar het duurt echt nog een paar jaar voor het Hoornse stadsstrand klaar is. De oeverdijk betreden is op dit moment niet zonder risico:

- Je kunt vast komen te zitten in drijfzand en daardoor ernstig onderkoeld raken.
- De ondergrond is nog niet stabiel.
- Er staan/rijden grote kranen en grote vrachtwagens op/over het gebied.

Vraag 2 Wie of welke instantie(s) is (zijn) verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving van de geldende regels in deze gebiedszones?

Antwoord De Alliantie Markermeerdijken ziet als uitvoerende partij toe op de veiligheid binnen het werkgebied. Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor toezicht en handhaving op het water. De Alliantie heeft geen handhavingsbevoegdheid, maar meldt overtredingen bij de bevoegde instanties. Sanctioneren met boetes als de betonning wordt doorvaren is voorbehouden aan de (water)politie en Rijkswaterstaat.

De Alliantie doet er alles aan om onbevoegden uit het verboden werkgebied te weren. Vanaf het land kan de oeverdijk niet betreden worden door hoge hekken. Het werkgebied op het water is afgezet met betonning (een gele boeienlijn die loopt van de kop van Visserseiland tot gemaal C. Mantel in Schardam) en er staan grote waarschuwingsborden aan en óp het water.

Ondanks deze waarschuwingen komt het regelmatig voor dat watersporters, waarvan je mag verwachten dat zij op de hoogte zijn van de regels die op het water gelden, op illegaal en op eigen risico het gebied betreden. Regelmatig spreken medewerkers van de Alliantie én de regionale reddingsstations watersporters aan dat zij zich binnen verboden werkgebied bevinden.
Ook worden regelmatig mensen van het stadsstrand en andere zanderige werkbanen gestuurd door medewerkers van de Alliantie, toezichthouders van de gemeente of de (water)politie.

Vraag 3 Indien de gemeente (hele of gedeeltelijke) verantwoordelijkheid draagt welke stappen gaat u, wel of niet in samenwerking met andere partijen, ondernemen om aan deze situatie een einde te maken.

Antwoord De Alliantie en gemeente Hoorn hebben periodiek contact met de hulpdiensten in de regio. In deze zogenoemde BLVC-overleggen (Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Veiligheid en Communicatie), worden alle veiligheidsaspecten met betrekking tot de dijkversterking besproken.

De Alliantie heeft naar aanleiding van deze specifieke situatie met betrekking tot de veiligheid op het water en op en rond het werkgebied contact gezocht met Rijkswaterstaat. De Alliantie heeft alle mogelijke/toegestane markering aangebracht, maar overlegt met Rijkswaterstaat of er bijvoorbeeld meer boeien aangebracht kunnen worden om zo de duidelijkheid van het invaarverbod op het water nog verder te vergroten. Rijkswaterstaat heeft toegezegd vaker in het Hoornse Hop te zullen inspecteren. Medewerkers van de Alliantie, de plaatselijke politie en toezichthouders van de gemeente Hoorn spreken mensen er op aan als zij zich op de oeverdijk begeven.

De Alliantie gaat op korte termijn flyers laten drukken, die de medewerkers van de Alliantie en de reddingsstations bij wijze van voorlichting én waarschuwing kunnen uitdelen aan watersporters die binnen de betonning varen. De flyers informeren de watersporters over de grenzen van het werkgebied en de gevaren die zij lopen als zij daarbinnen varen. Deze flyers komen ook bij trailerhellingen, havenkantoren en watersportverenigingen rondom het gebied te liggen.

De Alliantie heeft in haar digitale nieuwsbrief een artikel opgenomen over de gevaren van recreëren binnen werkgebied en besteedt er aandacht aan op haar website.
http://nieuwsbrief. markermeerdijken. nl/nieuwsbrief-auaustus-2020#!/qevaarliik-recreren-binnen- werkqebied

De gemeente Hoorn zal ook haar communicatiekanalen inzetten om de bewoners te wijzen op de gevaren van varen en zwemmen in verboden werkgebied. Ook in de regionale media (NHD, NH Nieuws) is aandacht besteed aan het onderwerp, met uitgebreide reacties van de Alliantie Markermeerdijken.

Met vriendelijke groet,

Burgemeester en wethouders van Hoorn

Stadsstrand in aanbouw Stadsstrand in aanbouw