Hoornse raad akkoord met behandeling voorstel standbeeld Coen

Raadsbreed steun om het beeld onderwerp te maken van het stadsgesprek

HOORNGIDS | Het burgerinitiatief van Gion Raap om te zorgen dat het standbeeld van J.P.Coen verplaatst gaat worden van de Roode Steen naar bijvoorbeeld het Westfries Museum en er een monument voor in de plaats te laten komen om de slachtoffers van de wandaden van de VOC in het toenmalige Nederlands Indië te gedenken zal tijdens de eerstvolgende raadsvergadering worden besproken.

Doordat 64 Hoornse medeondertekenaars dit initiatief steunen en er 1800 ondertekenaars zijn voor de petitie hierover, dient de raad het onderwerp te behandelen. Er hadden zich drie insprekers aangemeld: de heer Raap, mevrouw de Cuba en mevrouw de Jong. De heer Raap bleek niet aanwezig. De twee inspreeksters bepleitten de noodzaak om het beeld van de sokkel te krijgen.

Niet slechts het standbeeld van J.P.Coen wordt als een steen des aanstoots ervaren, ook reclameposters over de Gouden Eeuw en plekken in Hoorn waar de naam Coen voorkomt.

Op de vraag van Dick Bennis of de actievoerders ook de uitspraak van het stadsgesprek dat gaat plaatsvinden zullen accepteren was één antwoord dat het recht op actievoeren vervolg van protestacties niet in de weeg staat. Een ander antwoord gaf aan dat de verwachting is dat de uitkomst van het stadsgesprek waarschijnlijk geheel in lijn met het verzoek zal zijn.

Burgemeester Jan Nieuwenburg maakt duidelijk wat de bedoeling is van het komende stadsgesprek. Niet alleen over Coen, maar ook over de manier waarop wij met elkaar dienen om te gaan. De raad kan instemmen met het voorstel het stadsgesprek te organiseren.

Gemeenteraad Hoorn 15 september 2020 Gemeenteraad Hoorn 15 september 2020