VoetbalTV failliet door conflict met privacywaakhond

Geen eigen kanaal voor het amateurvoetbal

HOORNGIDS | VoetbalTV, het videoplatform van Talpa Network en de KNVB waarop amateurwedstrijden werden uitgezonden, is failliet. Een jarenlang slepend conflict met de Autoriteit Persoonsgegevens blokkeerde de groei van de videodienst.

Eigen kanaal voor het amateurvoetbal
Glimmend van trots kondigde John de Mol in november 2017 een nieuw initiatief aan: VoetbalTV. Nee, we moesten niet denken aan Ronaldo, Messi of aan De Mols eerdere poging om met Sport7 een eigen voetbalzender te beginnen, dit ging om iets veel groters, om een fenomeen dat veel massaler werd beleefd: amateurvoetbal. Elke week speelden ruim een miljoen voetballers meer dan 30.000 wedstrijden. Als je die wedstrijden nou eens ging uitzenden, via een eigen kanaal, via sociale media, via apps, dan trok je immers een enorm publiek.

Samenvattingen, hoogtepunten en doelpunten delen
Het was - en is – een briljant idee. De amateurvelden zouden worden voorzien van twee slimme high-end camera’s en een microfoon die met behulp van een virtuele editor volautomatisch de wedstrijden vastlegden. ”Familie en vrienden kunnen live meegenieten van de wedstrijden. Via hun eigen voetbalprofiel kunnen spelers samenvattingen, hoogtepunten en doelpunten delen. De mogelijkheden zijn echt enorm”, verklaarde De Mol enthousiast. De installatie van de hardware bedroeg eenmalig 4000 euro, een bedrag dat deels door de initiatiefnemers werd gesubsidieerd. Voor een abonnementsprijs van 99 euro per maand kon een club zich vervolgens verzekeren van een voetbaltvpakket.

Elk weekend honderden livestreams
Nadat de kinderziekten uit het systeem waren verbannen – de intelligente camera’s hadden aanvankelijk nog wat moeite onderscheid te maken tussen ballen, rondfladderende duiven en dunbehaarde toeschouwers – maakte VoetbalTV een bliksemstart. Anderhalf jaar later stonden er 160 camera’s langs de velden opgesteld die elk weekend honderden livestreams verzorgden. Tijdens een meet-up vertelde de op 1 januari 2019 aangestelde ceo Maarten Hoffer dat dit alles nog maar het begin was. Hij streefde naar een systeem dat automatisch wedstrijdsamenvattingen maakte, dat de beoordeling van scheidsrechters vergemakkelijkte en de scouting van talentjes faciliteerde.

Rechtszaak tegen Autoriteit Persoonsgegevens
Het is bij plannen gebleven. Gisteren werd bekend dat de sportieve start-up, een besloten vennootschap waarin Talpa Network en de KNVB gelijkwaardig participeerden, vorige week zelf het faillissement heeft aangevraagd. Reden: een slepend conflict met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) blokkeerde de verdere groei en ontwikkeling van de videodienst. De privacytoezichthouder bleef op het principiële standpunt dat VoetbalTV aan elke afzonderlijke speler toestemming moet vragen voor het maken en uitzenden van opnames. VoetbalTV stelde dat er een gerechtvaardigd belang bestaat voor het verzamelen van deze data. Pogingen met de AP in gesprek te gaan om te onderzoeken wat er wel mogelijk was, liepen op niets uit. VoetbalTV heeft een rechtszaak tegen de waakhond aangespannen.

Bron: FaillissementsDossier.nl
 

VoetbalTV app VoetbalTV app