Wie krijgt de meeste voorkeurstemmen?

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN HOORN

Vandaag gaat een groot deel van Nederland naar de stembus. Niet overal, in onze buurgemeente Wognum gaan ze dit najaar stemmen. In onze stad Hoorn is het voor een aantal personen extra spannend. Krijgt wethouder Tonnaer van de PvdA na zijn kostbare prive-campagne voldoende voorkeurstemmen om van zijn eigen partij het voordeel van de twijfel te krijgen? Blijft D66 groot genoeg zodat wethouder Herling zijn activiteiten kan voortzetten in een nieuw college? Of wordt VOCHoorn nu zo groot dat zij een wethouder mogen leveren? Vanavond weten we meer. Wij houden u op de hoogte!
 
Het is overigens wel aardig om te kijken wie er bij de vorige Gemeenteraadsverkiezingen in verhouding de meeste voorkeurstemmen kreeg. Dat was Lisette van Diest van Groen Links met 630 stemmen van de circa 2000-stemmen op die partij. Wethouder Tonnaer trok in 2002 556 stemmen terwijl de nummer 1 van de PvdA, Van Es, er toen maar liefst 2.727 had. Vandaag zal Tonnaer aanzienlijk beter moeten scoren wil hij zijn wethouderszetel veilig kunnen stellen.

Het opkomstpercentage was in 2002 53,05%. Vanavond weten we of de uitgebreide campagnes van de Hoornse partijen, veelal persoonsgericht, meer kiezers naar de stembus hebben gelokt...