Pogacar rijdt Jumboplannen aan flarden

19-09-2020

HOORNGIDS | Aan de finishlijn kon de equipe van Jumbo Visma, die het zo voortreffelijk had gedaan tijdens de hele Tour de France, slechts machteloos toezien hoe het onheil in vaste tred naar ze toereed. Tadej Pogacar, de 21-jarige wielrenner uit Slovenië, reed hun Tourzege aan flarden en won ook nog eens de etappe, terwijl de Jumboploeg met tijdritspecialist Tom Dumoulin dat ijzer nog in het vuur leek te hebben.

De Sloveen Pogacar, debutant in de Tour, besliste anders. Door snoeihard te rijden slaagde hij erin om de 57 seconden achterstand die hij op zijn landgenoot Roglic had bij aanvang van de tijdrit van vandaag, om te buigen naar een winst van vele tientallen seconden. Daarmee zowel de Tour de France als de etappe van vandaag op zijn naam schrijvend. Dat deed hij in de meeste eerlijke wielerdiscipline die een tijdrit nu eenmaal is. Op eigen kracht, zonder hulp van anderen.

 

Voorsprong verdampt
Die zege had de ploeg van Tom Dumoulin niet zien aankomen. Kopman Primoz Roglic had immers genoeg voorsprong op zijn directe belager om de Tour winnend af te kunnen sluiten en ook de tijdrit achtte hij een prooi voor zichzelf. Het liep allemaal anders. Morgen volgt nog de laatste etappe, waarin geen wijzigingen meer in de top van de ranglijst zullen voorkomen. Tom Dumoulin moet nog een jaar wachten vooraleer hij de gele trui zal kunnen dragen.

Tom Dumoulin Tom Dumoulin