Terugkerende wateroverlast tijdens regenval aan de Ged. Appelhaven

21-09-2020

HOORNGIDS | In september 2019 en augustus 2020 zijn tijdens hevige regenval verschillende huizen aan de Ged. Appelhaven onder water gelopen. De Ged. Appelhaven ligt ten opzichte van de omgeving in een kom. Daardoor krijgt deze straat veel regenwater te verwerken. De gemeente heeft na onderzoek geconstateerd dat de bestrating, straatkolken en kolkleidingen in orde zijn. Aan de bewoners wordt dan ook geadviseerd zelf maatregelen te nemen en bijvoorbeeld de deurdrempels te verhogen. Fractie Tonnaer vindt dat onvoldoende en is van mening dat de gemeente intensiever onderzoek moet doen naar de oorzaken van de steeds terugkerende wateroverlast. Ook zouden de bewoners bij het onderzoek moeten worden betrokken. Hieronder de brief waarin vragen hierover aan het college van burgemeester en wethouders worden gesteld:

 

Aan: College van Burgemeester en Wethouders Hoorn.

Betreft: vragen art.36 RvO , bestrijden wateroverlast Ged. Appelhaven

Hoorn, 18 september 2020.

Geacht College,

September 2019 en augustus 2020 zijn tijdens hevige regen verschillende huizen aan de Ged. Appelhaven onder water gelopen. Honderden liters water stroomden de woonkamers van de woningen binnen. Dankzij kordaat optreden van de brandweer is de waterschade beperkt  gebleven. Volgens de brandweer wordt het onderlopen van de straat veroorzaakt door een tekort aan putten en door de bestrating van de Ged. Appelhaven. De straat is op sommige plaatsen bol, terwijl hij in het midden juist hol behoort te zijn.

De gemeente Hoorn heeft gezocht naar de vermoedelijke oorzaken van de wateroverlast, zonder resultaat. Door de gemeente is geconstateerd dat de bestrating, straatkolken en kolkleidingen schoon en in orde zijn. De Ged. Appelhaven ligt ten opzichte van de omgeving (Grote Oost en Doelenkade) in een kom waardoor hij extra veel regenwater te verwerken krijgt. Verder is de gemeente van mening dat de bewoners zelf maatregelen kunnen nemen door bijvoorbeeld de deurdrempels te verhogen.

Wij vinden het verhogen van de deurdrempels van de voordeur een lapmiddel, dat alleen een vertragende werking heeft op het water dat de woning instroomt. De wateroverlast aan de voorkant van de woningen speelt zich ook af aan de achterkant van de huizen, grenzend aan de gemeentelijke steeg tussen Ged. Appelhaven en Doelenkade.

Onder de bewoners van de Ged. Appelhaven heerst angst voor herhaling van de wateroverlast. Ze vrezen om een weekend op stap of met vakantie te gaan. De gemeente kan niet alle risico’s voorkomen, maar kan wel zoveel mogelijk veiligheid bieden door de schade voor bewoners beperkt te houden.  

Fractie Tonnaer vraagt u om intensiever onderzoek te doen naar de mogelijke oorzaken van wateroverlast in de woningen aan de Ged. Appelhaven. Tegelijk verwachten wij dat de gemeente mogelijke veroorzakers van de wateroverlast eenvoudig oplost. U kunt bijvoorbeeld beginnen met de bollingen of bulten te verwijderen en zo de straat in het midden hol te maken, zodat het water niet naar de woningen maar naar de putten loopt in het midden van de straat. Ook kunt u wellicht putdeksels vervangen door een type met meer opening. Verder willen wij u aanraden om kritisch te kijken naar de riolering en bestrating van de gemeentelijke steeg tussen Ged. Appelhaven en Doelenkade. Wij vermoeden dat in deze steeg een betere waterafvoer mogelijk is.

Volgens art. 36 RvO stellen wij de volgende vragen:

1. Kunt u intensiever onderzoek doen naar de mogelijke oorzaken van wateroverlast in de Ged. Appelhaven en alvast eenvoudige maatregelen nemen, zoals het verwijderen van de bollingen in de bestrating?

2. Wilt u de bewoners bij het onderzoek betrekken, hen informeren over de uitkomsten van het onderzoek en maatregelen voor bestrijding van de wateroverlast bespreken?

3. Kunt u ons daarna informeren over het onderzoek, de gesprekken met de bewoners en de maatregelen die genomen zijn of nog genomen gaan worden tegen de wateroverlast aan de Ged. Appelhaven?

 

Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,

Roger Tonnaer, gemeenteraadslid

 

Ged. Appelhaven2 Ged. Appelhaven2
Ged.Appelhaven1 Ged.Appelhaven1
Ged. Appelhaven Ged. Appelhaven