Hoornse raadscommissie bespreekt begrotingsbesognes

Raadscommissie 22 september

HOORNGIDS | De Hoornse raadscommissie kreeg de taak verder na te denken over het afhandelen van de gemeentelijke financiën. Er is een financieel tekort ontstaan. Vooral het sociaal domein is de boosdoener. In 2019 werd afgesproken met aanvullende maatregelen te komen wanneer het tekort van € 4,5 miljoen niet adequaat aangepakt kan worden met de toen afgesproken maatregelen. Dat is inderdaad niet voldoende gelukt, zodat er nieuwe afspraken moeten worden gemaakt.

Het college wil van de raad weten in welke richting gedacht moet worden en stelt hiertoe de volgende vier vragen, om aan de hand van de antwoorden een dekkingsplan bij de Begroting 2021 te kunnen opmaken:

1. Bent u het er mee eens om in ieder geval 2021, 2022 en 2023 dekkend te maken en 2024 later op te lossen?
2. Bent u het eens met het uitgangspunt dat de Hoornse inwoners zoveel mogelijk moeten worden ontzien?
3. Welke voorgelegde maatregelen wilt u absoluut niet in het dekkingsplan verwerken?
4. Welke alternatieven (of ideeën) heeft u als u een bepaalde maatregel niet in het dekkingsplan wil verwerken?
De eerste twee vragen ontmoeten veel instemming, maar er zijn wel financiële problemen op te lossen. Wanneer Hoorn er niet in slaagt de financiële eindjes goed aan elkaar vast te knopen dan dreigt de provincie in te grijpen.

Parkeergelden 20% omhoog te laten gaan vindt niet veel weerklank. De inkomensondersteuning voor gezinnen met inkomen tot 120% van het sociale minimum kan voor een paar fracties teruggebracht worden. Bezuinigingen op mantelzorg ontmoet bezwaren en andere fracties willen de (sport)verenigingen ontzien. Ook bezuinigingen op groen ligt moeilijk, hoewel het CDA suggereert dat een deel ervan verkocht kan worden. De leges verhogen ontmoet evenmin enthousiasme. Alleen GroenLinks ziet dat het collegevoorstel weliswaar geen makkelijke opgave is, maar wel een evenwichtige last oplegt aan alle bedoelde bezuinigingsdoelen. Overigens noemt Roy Drommel het tekort een onbehoorlijk tekort.

De vraag waarop wel gekort mag worden ligt een stuk moeilijker. Wel mag er wel eens gekeken worden naar het inhuren van externe krachten. De Noord-Hollandse Ontwikkelingsmaatschappij heeft volgens Fractie Verdonk nog niets voor elkaar gekregen en kan dus van de begroting geschrapt. De behoefte wordt uitgesproken om Den Haag een signaal te geven dat deze bezuinigingsnoodzaak vraagt om ruimere ondersteuning. Kan de VNG namens de Nederlandse gemeenten wat luider bij het kabinet klagen?

Wethouder Marjon van der Ven vertelt dat de VNG er al wel mee bezig is omdat ook andere gemeenten bij het kabinet om meer ondersteuning vragen. Ze had wel gehoopt dat vraag vier iets uitgebreider beantwoord was geworden. Het college heeft gekeken naar bezuinigingsmogelijkheden bij de niet-wettelijke taken. Van het innovatiebudget blijft wel elk jaar zes ton over, maar voor de nu lopende innovatieprojecten zijn langlopende afspraken gemaakt en daar kan niet op worden beknibbeld.

Er worden woningaanpassingen uitgevoerd. Wanneer mensen voor wie dat gedaan werd na korte tijd weer verhuizen, kunnen de aanpassingen niet worden hergebruikt. Inkomensafhankelijke bijdragen voor woningaanpassingen is enige tijd niet toegestaan geweest, dus aanpassingen worden ook betaald voor mensen met een hoog inkomen.

De wethouder noemt wel bezuinigingsmogelijkheden te zien bij mantelzorg. Niet wat een bijdrage aan de mantelzorgers betreft, maar wel voor de bijeenkomsten van en voor mantelzorgers. Ze zegt ook dat er al gekeken wordt naar bezuinigingsmogelijkheden bij het inzetten van ingehuurde krachten.

Raadscommissievergadering 22 september 2020 Raadscommissievergadering 22 september 2020