VVD reageert verontwaardigd op nieuwe 5G vragen van GroenLinks

Volgens GroenLinks erkent het college van B&W de risico’s van 5G in beantwoording vragen op 31oktober 2019

HOORNGIDS | Er is veel commotie rond de introductie van 5G, de supersnelle opvolger van 4G dataverkeer. Werden er in het pre-corona tijdperk al vraagtekens gezet bij de veiligheid, nu wordt het datasysteem zelfs in verband gebracht met de corona-uitbraak. Bizarre complottheorieën doen de ronde als zou 5G een aanjager zijn van het coronavirus. Zelfs worden zendmasten in brand gestoken om het vermeende kwaad te elimineren.

Wetenschappelijk onderzoek heeft nooit onomstotelijk en eenduidig aangetoond dat 5G schadelijk zou zijn voor de gezondheid. Er blijft echter een sfeer van wantrouwen hangen rond 5G.

Vragen van GroenLinks

Telefoonproviders zijn momenteel op grote schaal bezig met de vervanging van 4G masten in 5G. Zo ook KPN. Vorige week waren de masten op de sterflats in de Grote Waal aan de beurt. De bewoners werden daarmee geconfronteerd zonder van tevoren over de werkzaamheden voor de vervanging geïnformeerd te zijn. Ingrid Tillema heeft namens GroenLinks hierover schriftelijk artikel 36 raadsvragen aan het college van B&W van Hoorn gesteld (zie brief onder dit artikel).

Reactie van VVD

Rob Droste reageert dat hij zich als gemeenteraadslid van de VVD Hoorn ernstige zorgen maakt over de artikel 36 raadsvragen van GroenLinks Hoorn over het 5G-netwerk. ”De afgelopen maanden zijn er op verschillende plaatsen in Nederland c2000 masten in de brand gestoken. Dit vanwege complottheorieën over de schadelijkheid van 5G. Dit is onterecht, want de straling van 5G blijft ver onder de Europese normen. Ook de Gezondheidsraad oordeelt dat de huidige uitrol van 5G geen risico vormt voor de gezondheid. GroenLinks zegt dat het college de risico’s erkent, maar dat is niet op te maken uit de beantwoording van de vragen van december 2019 (zie beantwoording door college onder vragenbrief van GroenLinks). GroenLinks Hoorn zorgt met deze vragen voor maatschappelijke onrust en stelt de betrouwbaarheid van overheidsinstanties ter discussie... iets wat in deze coronatijd zeer onwenselijk is”, aldus VVD-gemeenteraadslid Rob Droste.

Vragen van GroenLinks:

21 september 2020

Onderwerp: art 36 vragen Zorgen bewoners 5G masten sterflats Grote Waal

Geacht college,

De installatie van het 5G-netwerk, bedoeld om grotere hoeveelheden data sneller draadloos te kunnen doorsturen, vereist de bouw van veel meer masten in stedelijke gebieden. In de beantwoording van onze vragen aan het college d.d. 31 oktober 2019 erkent het college dat er een aantal risico’s zijn met het netwerk 5G.

We zijn nu een jaar verder, en in de Grote Waal worden op dit moment gewerkt aan de bouw van deze masten op het dak van de Sterflats.

De communicatie naar de bewoners over plaatsing van deze installatie door zowel de woningstichting Intermaris maar ook de KPN baart GroenLinks echter zorgen.

GroenLinks heeft dan ook de volgende vragen;

1.     Is het college het met GroenLinks eens, dat de communicatie aan de bewoners van de Sterflats door Intermaris en de KPN te wensen overlaat?

2.     Komt Intermaris de belofte aan de VH de BOOG, om géén 5G masten te plaatsen op het dak van de Sterflats na? Zo nee, waarom niet?

3.     Er is onrust onder bewoners, die vindt GroenLinks terecht. Hoe gaat het college die onrust wegnemen?

4.     Op zijn minst zou GroenLinks willen zien, dat er eerst een goed overleg plaatsvindt tussen betrokkenen, voor dat er masten worden geplaatst. Kan het college een rol spelen in dit op korte termijn, richting Intermaris en andere betrokkenen, in gang te zetten?

Wij kijken uit naar de beantwoording van deze vragen, 

Met vriendelijke groet, Ingrid Tillema, Raadslid GroenLinks Hoorn Cc pers

Beantwoording vragen van GroenLinks door college op 31 oktober 2019:

Onderwerp: beantwoording overige vragen van fractie GroenLinks over uitbreiding 5G Netwerk

Geachte mevrouw Tillema,

Bedankt voor uw vragen betrekking tot ’uitbreiding 5G netwerk’, wij vinden dit ook een belangrijk onderwerp. In deze brief leest u onze antwoorden op uw vragen.

Vraag 1 Is het college op de hoogte voor het gevaar over 5G- netwerk schadelijk is voor de Gezondheid

Antwoord
Het college is op de hoogte van het feit dat er verschillende meningen bestaan over gezondheidsrisico’s die een uitrol van het 5G netwerk mogelijk met zich mee zou kunnen brengen. Als we de informatie van de VNG, de gezondheidsraad en het antennebureau (het voorlichtingsbureau van de rijksoverheid) op een rij zetten zien we dat niet is aangetoond dat 5G schadelijk is voor onze gezondheid. Het antennebureau geeft aan dat ook nog niet duidelijk is of door 5G de blootstelling aan elektromagnetische velden überhaupt zal toenemen. Dit heeft ook te maken met het feit dat 5G nog nergens in Nederland op grote schaal is uitgerold. Het antennebureau geeft hier via het kennisplatform elektromagnetische velden de volgende informatie over: ”Sommige wetenschappers verwachten een hogere blootstelling door 5G, terwijl andere wetenschappers juist een lagere blootstelling verwachten. Aan de ene kant kan de toename van mobiele communicatie (meer datagebruik) zorgen voor meer blootstelling. Daartegenover staat dat 5G ook meer gebruik maakt van energie-efficiënte technieken. Daarmee kunnen antennes heel gericht signalen naar apparaten sturen. Dit kan leiden tot een afname van de blootstelling van omstanders. Bovendien krijgt de gebruiker alleen een gericht antennesignaal op het moment dat hij communiceert.”

Bij een uitrol van 5G vinden we dat de straling en de mogelijke effecten hiervan goed moeten worden gemonitord. Dit gebeurt nu al op de 5G proeflocaties die in andere steden zijn aangewezen. Als we naar de resultaten van de metingen kijken, dan zien we dat deze nog ver onder de Europese stralingsnormen zitten. We vinden het wel belangrijk dat over dit onderwerp betere voorlichting plaats gaat vinden door de rijksoverheid en betrokken landelijke instanties. Dit zullen wij ook meegeven aan de VNG.

Vraag 2 Heeft het college voornemens om de 5G- netwerk te implementeren in het bestaande netwerk in Hoorn, is de gemeente hierin leidend of volgend in?

Antwoord
We hebben hier nog geen positie in genomen. Dit heeft te maken met het feit dat het nu nog onvoldoende duidelijk is welke kaders er gaan gelden en welke rol de gemeente inneemt bij de implementatie van 5G. Op dit moment wordt er op landelijk niveau gewerkt aan wet-/regelgeving en wordt er aan een nieuw antenneconvenant gewerkt (hierin worden de gemeenten vertegenwoordigd door de VNG). Als de regelgeving en het antenneconvenant tot stand zijn gekomen dan zal de rol van de gemeente duidelijker zijn en kunnen we onze positie bepalen.

Met vriendelijke groet,

Burgemeester en wethouders van Hoorn

5G-netwerk 5G-netwerk