Keek op de Week 19 september 2020

Column van Johan van der Tuin, uitgesproken in Radio Actueel op HoornRadio

HOORNGIDS | De raad vergaderde dinsdagavond maar liefst 5 uur, verreweg de meeste tijd werd besteed aan de Poort van Hoorn. De Poort van Hoorn is al jaren een prachtig project in het stationsgebied van de binnenstad met o.a. woningbouw, parkeren, een mooie traverse etcetera. Een project dat alleen al qua voorbereiding heel lang duurt.

Die voorbereiding wordt natuurlijk nog veel langer als je gaande het proces er iets nieuws infietst, zoals het Huis van de stad: een nieuw stadhuis met daarbij een nieuwe centrale bibliotheek, de muziekschool en wie weet welke voorzieningen nog meer.

Wat we met de huidige gebouwen van de bibliotheek en de muziekschool aan moeten en welke lasten dit met zich meebrengt zien we dan wel weer. Of de nieuwe bibliotheek en muziekschool dan meer subsidie nodig hebben kan ook nog het geval zijn, maar ook dat zien we dan wel weer.

Niet onbelangrijk voor de gang van zaken is te weten dat een nieuw stadhuis of huis van de stad niet is opgenomen in het coalitieakkoord. De fracties die samen de coalitie vormen en de wethouders leveren zijn dus niet bij voorbaat gebonden aan een gemeenschappelijk ja of nee. Iedere fractie is vrij in zijn keuze. Maar ook al stond het wel in het coalitieakkoord, dan kan  je als fractie toch tegen een voorstel zijn als je het een slecht voorstel vindt, al vinden de anderen binnen de coalitie dat niet echt leuk. En dan heb ik het nog niet over het dualisme. Ook goed om te memoreren is dat alleen de Fractie Tonnaer in zijn verkiezingsprogramma heeft staan dat het stadhuis gerenoveerd moet worden.

De fractievoorzitters kregen 2 minuten spreektijd. Twee minuten om je fractiestandpunt over het voetlicht te brengen over een investering van minimaal 29 miljoen euro. En als de twee minuten verstreken zijn gaat het belletje van Jan. Is de klok belangrijker dan een goed en gedegen debat? Vergaderen van 7 tot 12 uur ’s avonds. Ja Hoorn is nog een dorp.
Nestor Roger Tonnaer, die de geschiedenis van het stadhuis schetste en vertelde waarom het stadhuis op deze plek staat, wat volgens mij weinigen wisten, werd al snel gekapitteld door de voorzitter. Hij werd bij wijze van spreken tijdens zijn eerste hap naar adem in zijn betoog, zoals Tonnaer het noemde, al gemaand om to the point te komen. Wij hebben ongelofelijke haast!
Dit alles even vooraf. Het werd een avond met de nodige emotie, terwijl het niet over de opvang van 100 kinderen uit Griekenland ging, maar toch echt alleen over een stenen gebouw.

Vanwaar dan die emotie? Terwijl je in  de politiek de emotie buiten de deur moet houden viel als eerste Arwin Rood op met zijn emotionele inbreng. De FT en de VVD wilden niet luisteren naar deskundigen en trokken hun eigen conclusies. “Onzin, een historische en kapitale fout. Hebben de VVD en FT niet geluisterd naar de adviezen of komen ze simpelweg tot andere conclusies?”
Mag je –dacht ik- als VVD en FT niet tot andere conclusies komen? Erg raar die verwijten.
Opvattingen van andere fracties afdoen als onzin is onzinnig, sowieso een zwaktebod en helpt je ook niet verder in het debat. Anderen krijgen alleen maar de pest in.

Jeroen van der Veer vond het nodig om zijn ex-vrienden bij de PvdA toe te bijten dat het bouwen bouwen bouwen - het adagium van de PvdA - moest worden gelezen als geouwehoer, geouwehoer, geouwehoer. Een opmerking die buiten negatieve gevoelens tot niets leidt. Een beetje dom eigenlijk. 
Hebben ze bij Sociaal Hoorn de teleurstellingen uit het verleden met PvdA-ers nog steeds niet verwerkt?
Kees Maas van de Christen Unie verweet de VVD ’gedraai’, waarbij niet duidelijk werd wat dit gedraai dan was. Kennelijk hoopte Kees dat de VVD hier erg van zou schrikken.

Roy Drommel verweet de VVD dat ze jokten. Dat ging voorzitter Jan Nieuwenburg toch wel te ver. Misschien had Jan de opmerking over het jokken nog in gedachten toen hij Roy Drommel tijdens een schorsing waarbij de microfoon open stond vroeg of hij aan zijn tweede koek begon. Staat Drommel op dieet en gaat het onze burgemeester aan? Nou ja zeg!

Van Dick Bennis van het CDA vernamen we dat de C van CDA staat voor centrum. Is het de nieuwe centrumpartij? Deze fractie is kennelijk helemaal kwijt dat CDA staat voor Christen-Democratisch Appèl. Het wordt hoog tijd voor een diepgaand gesprek tussen fractie en bestuur over de vraag wat die C in de naam CDA nog betekent of dat je niet beter in Hoorn kan doorgaan onder een andere naam.

De sfeer was misschien wel veroorzaakt door de NS, die een brief schreef aan de raad, terwijl de diep in rode cijfers staande NS in Hoorn niet het imago heeft van een partij die welwillend meewerkt.
Of was het omdat een geheim genootschap van afdelingsvoorzitters van coalitiepartijen zich met deze zaak hadden bemoeid door alle raadsleden van de coalitie een brief te schrijven, waarin verontrusting werd uitgesproken over het voortbestaan van de coalitie. Die brief had kennelijk als doel om druk uit te oefenen op de fracties van zowel FT als VVD. Dan ben je dus als afdelingsvoorzitters bezig met onrust stoken in de politiek in plaats van leiding te geven aan je vereniging. Deze voorzitters moeten nog leren dat het hun taak is om de afdeling te leiden en de politiek over te laten aan hun fracties.
Het zegt natuurlijk ook wat over de fractievoorzitters, want zoiets moet je natuurlijk voorkomen en niet goed vinden.

Niemand sprak over de mogelijke kostprijs van een nieuw stadhuis als het werk daadwerkelijk uitgevoerd moet worden. Is het prijskaartje in 2028 of 2030 nog steeds 29 miljoen?

Wethouder Arthur Helling volgde het debat op een wijze zoals we hem kennen: stoïcijns. Hij weet immers hoe de hazen lopen? En de raad beslist. Misschien dacht hij, terwijl hij eerder duidelijk een voorkeur uitsprak voor nieuwbouw, wel aan de gevleugelde woorden van wijlen minister Jan de Koning van het CDA: als het niet kan zoals het moet, moet het maar zoals het kan. Dit als variant op ”als ik geen 8 kan scoren dan is een 6-je ook goed”.

Het voorstel om een nieuw stadhuis te bouwen haalde het niet: FT stemde tegen, de VVD stemde tegen met uitzondering van Bert van Dijkhuizen. Kennelijk had men bedacht dat één strategische stem vóór misschien wel goed was. Arnold Wegner van de PvdA stemde ook vóór. Dat was opmerkelijk, temeer omdat hij een uur eerder had betoogd dat het mooie voorbeeld van het Huis van stad in Zaanstad 70 miljoen had gekost en dat de beoogde culturele instellingen toch niet bij het nieuwe stadhuis werden gerealiseerd. Later werd duidelijk dat hij door een technisch mankement op het verkeerde knopje had gedrukt. Hij wilde dus met zijn collega PvdA-ers tegen stemmen. Hij was niet blij, maar het had voor hem gelukkig geen negatieve gevolgen.
Hierdoor werd de uitslag 16 voor en 17 tegen, terwijl de stemverhouding dus gelezen moet worden als 15 voor en 18 tegen als Wegner geen meleur had gehad.

Nu het nieuwe stadhuis was weggestemd volgde de volgende stemming voor renovatie van het stadhuis. Iets was nu onontkoombaar was, want niets doen is geen optie. En wie er voor een nieuw stadhuis waren was al gebleken. Dan is er dus een nieuwe situatie ontstaan, dus verwacht je dat allen voor renovatie stemmen.
Wie schetst mijn verbazing toen bleek dat de voorstanders van een nieuw stadhuis tegen renovatie hadden gestemd. Waar moeten de ambtenaren en het college dan straks werken? En gaat de raad in de open lucht in de Risdammerhout vergaderen? Ik bleef in verwarring achter.

Na dinsdag is de temperatuur binnen de coalitie onder het vriespunt, naar mijn mening mede door de overbodige bejegeningen in het openbaar. Nooit effectief en niet verstandig. En dat terwijl het coalitieakkoord niet eens met voeten werd getreden. Ook coalitiefracties hebben recht op het maken van een eigen afweging. Ja, en dan die gekke interventie van de afdelingsvoorzitters. Loop uw fractie en de gemeentepolitiek niet voor de voeten, want u bevordert chaos. Het is slechts een advies.

De politiek in Hoorn gaat voort: als het kan begint de renovatie in 2023, wethouder Arthur Helling gaat er mee aan de slag. En wij zien de volgende botsing met belangstelling tegemoet. Of gaan de raadsleden nu eerst een borrel met elkaar drinken?

Nog heel even over het gerenoveerde stadhuis, straks met de muziekschool erin, de Blauwe Schuit en de centrale bibliotheek. Ik vind dat er dan ook een knappe studio in moet komen voor HoornRadio. Want Hoorn verdient een actieve lokale radio in het hart van de gemeente!

Johan van der Tuin leest zijn column Johan van der Tuin leest zijn column