Wat doet Hoorn om werkloosheid als gevolg van Corona te bestrijden?

Sociaal Hoorn stelt vragen hierover aan het college van B&W

HOORNGIDS | Werkeloos worden als gevolg van de Coronapandemie is een ramp voor iedereen. Sociaal Hoorn vraagt aan het college welke acties er kunnen worden genomen en welke plannen er worden gemaakt om mensen aan het werk te houden en (weer-) aan het werk te krijgen. Zie hieronder de brief met artikel 36 vragen van Sociaal Hoorn aan het college van B&W.

Bovenstaande tekening: Aangeleverd door Sociaal Hoorn

 

Hoorn, 22-09-2020

Artikel 36

Onderwerp: Welke plannen en oplossingen heeft het college voorbereid om de gevolgen van de corona-pandemie het hoofd te bieden?

Geacht college,

De maatregelen die onze regering heeft moeten nemen om de Corona- uitbraak te beteugelen zijn ook in Hoorn merkbaar. De gevolgen van deze maatregelen hebben een negatieve invloed op de werking van onze lokale, Hoornse en Westfriese, economie. Bedrijven zullen gaan sluiten. Werknemers zullen hun baan verliezen. Ook in Hoorn zijn het onzekere tijden voor werknemers.

 

De populaire regeling voor gratis loopbaanadvies (budget 14 miljoen euro) van het ministerie is volgens het NHD reeds gestopt. Het liep storm en ging blijkbaar ten onder aan zijn eigen succes. Er is angst voor de toekomst onder de werknemers. Veel mensen voelen dat hun baan op het spel staat  en dat men in de financiële problemen komt.

Het ministerie heeft ook 36 miljoen gereserveerd voor om- en bijscholing. De gemeente Hoorn heeft ook 2,4 miljoen euro gereserveerd om de Hoornse bevolking te ondersteunen in deze crisistijd.

De gevolgen worden langzaam zichtbaar in onze regio. Inwoners van Hoorn die bijvoorbeeld werkzaam zijn in de reisbranche, de zeilvaart, de evenementen sector, het winkelpersoneel en diverse ZZP ers, hebben of dreigen hun baan te verliezen.

Volgens het NHD gaat het dan ook vaak nog om laag opgeleide en kwetsbare groepen werknemers.

Sociaal Hoorn heeft de volgende vragen:

1.      Welke pogingen doet Hoorn om de werknemers die slachtoffer worden van de Corona-crisis in beeld te brengen?

2.      Zijn de instrumenten die momenteel bestaan om mensen te begeleiden van en naar nieuw werk opgeschaald naar het Corona-crisis-niveau? Worden er andere nieuwe instrumenten ingezet

3.      Wordt er op dit moment samengewerkt met ROC’s en HBO’s om omscholingstrajecten vorm te geven? Waarom wel/niet?

4.      Welke plannen zijn er tot nog toe gemaakt om werknemers die slachtoffer zijn of worden van de corona crisis, te adviseren of om te scholen? Zijn er al eerste successen merkbaar?

5.      Is er onderzocht wat de verschuiving van werkgelegenheid in Hoorn/ Westfriesland inhoud?  Waarom wel/niet? (Bijvoorbeeld de dropfabriek in Hoorn stopt en 70 mensen staan op straat en elders in Medemblik schreeuwt een bedrijf in medische hulpmiddelen om personeel.)

Met vriendelijke groet,
Alex Smit

Raadslid Sociaal Hoorn

Wat doet Hoorn aan werkloosheidsbestrijding Wat doet Hoorn aan werkloosheidsbestrijding