Pijnloos snijden bestaat niet

Column van Sjaak Grosthuizen

Eigenlijk moet je zeggen dat het Hoornse college de raad geniepige rotvragen heeft voorgelegd. De agenda van dinsdagavond bevat één bespreekpunt. De penibele financiële situatie van de gemeentekas vraagt om een gedegen redelijke aanpak. Een college van dienst moet de gemeente uit zulke situaties redden, maar een college mag niks op eigen houtje en het Hoornse college al helemaal niet. Behalve dan nu even, totdat niet meer vol te houden is dat coronamaatregelen dit nodig maken.

Hoe pak je beleid rond een flink tekort op de begroting aan? Drastische maatregelen, zodat de burger dat meteen gevoelig raakt in de bankpasjeshouders? Neen! laten de fracties ferm weten. De burger moet zoveel mogelijk worden ontzien. Geen Opmeerse toestanden in Hoorn. Maar dan komt de linkesoepvraag die ook op de agenda staat: ‘Welke voorgelegde maatregelen wilt u absoluut niet in het dekkingsplan verwerken?’ en de echt duivelse vraag: ‘Welke alternatieven (of ideeën) heeft u als u een bepaalde maatregel niet in het dekkingsplan wil verwerken?’

Nou, geef daar maar eens even een antwoord op! De fracties hebben weinig moeite om zaken te vinden die ze hun achterbannen beslist niet willen aandoen. Om het maken van lijstjes van dat-laat-je-toch-wel-met-rust?onderwerpen iets eenvoudiger te maken heeft het college allerlei zaken aangedragen die met het nodige snijwerk of duurder maken lucht zouden kunnen brengen in de benauwde situatie. En uiteraard zijn dat allemaal zaken die je autobezitters, zorgbehoevenden, sportclubs, neringdoenden en winkelend publiek niet kunt aandoen.

Met goedgekozen woorden worden eigenlijk al die reparatievoorstellen afgewezen en heus niet om dit tijdens verkiezingen, die ooit weer komen, voor de voeten geworpen te krijgen. In de zorgvuldig voorbereide pitches betoont elke spreker zich een chirurg met snijvrees. Als een kiezer zou hebben gekeken naar de vergadering - dat kan echt elke keer via de website van de gemeenteraad – zou die al snel het overzicht kwijt geweest zijn van welke fractie het meest betrokken en met juist gekozen emoties of robuustheid bij welk af te schieten bezuinigingsvoorstel acteerde.

De laatste vraag over waar je dan wel de miljoenen kunt terugwinnen levert een hoop onzeker geschutter op. Zou er serieuze hoop bestaan bij de fracties die driftig voorstellen dat het college een brief op poten stuurt naar het kabinet met de eis over de brug te komen met een flinke zak geld? Ook wordt gesuggereerd dat het inhuren van externe professionals voor klussen die de eigen ambtenaren niet aankunnen met de helft moet worden teruggebracht. Eigenlijk ben je er dan al. En dan de bijeenkomsten die voor mantelzorgers worden georganiseerd: afschaffen en je houdt zo zesduizend euro per keer in de zak.

Het valt mij op dat Roy Drommel van GroenLinks de enige politicus is die niet zozeer de kiezer als wel de penibele financiële situatie als uitgangspunt neemt en zij het met nauw verborgen spijt, dus zeker niet als dokter snijgraag, toegeeft dat het college in het snijwerk een redelijke balans gevonden heeft. Het opvallende hiervan is dat de tegenpolen in de coalitie, de VVD-wethouder van sorry-maar-het-houd-een-keer-opzaken Marjon van der Ven en GroenLinks elkaar het beste vinden en ook het beste passen in de wens uit de startperiode van dit college dat we zoveel mogelijk samen moeten doen.

Wij, in het overgrote deel burgers die het tekort en de crisis niet zelf hebben veroorzaakt, zullen in de komende jaren de rekening gepresenteerd krijgen. Waarschijnlijk na de verkiezingen, want vanaf 2024 zullen we er dankzij een zeer ruime raadsmeerderheid wel aan moeten geloven. We leven in een bijzondere tijd met deels unieke bedreigingen. Wanneer je een enge ziekte krijgt wordt wel eens troostend bedoeld gezegd: ‘Ach, de dokters van tegenwoordig zijn zo knap.’ Maar deze problemen moeten worden opgelost door politici. Is het erg hoopgevend te weten dat de meesten van hen daar geen opleiding voor hebben genoten?

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Sjaak Grosthuizen_bezuiningen Sjaak Grosthuizen_bezuiningen