Hoorn wil nieuwe woonvisie

Raadscommissievergadering 29 september

HOORNGIDS | Hoorn vergrijst, ontgroent en de economische activiteiten kunnen beter. Om van Hoorn weer een dynamische stad te maken doet het Hoornse college van B&W voorstellen om dit mogelijk te maken. De voornemens staan te lezen in de Woonvisie Hoorn 2020-2050. De kernpunten erin zijn: Inzetten op de groei van de stad, een gemengde bevolking naar leeftijd en sociaal-economische status per wijk, een duurzamere woningvoorraad met energieneutraliteit, circulair bouwen en van het gas af, nadenken over hoogbouw.

Aan de woonvisie is overleg voorafgegaan met diverse marktpartijen zoals corporaties, ontwikkelaars, zorgpartijen. Het college heeft de ambitie om in te zetten op een samenleving waarin iedereen meedoet, met duurzame, toekomstbestendige en betaalbare woningen.

De Hoornse fracties vinden een goede woonvisie belangrijk en doen suggesties. Om een beter gemengde bevolking per wijk te bereiken en dat niet alleen dure woningen bij goedkopere worden gebouwd, maar andersom (HOP). Passende woningen stimuleren en geen eengezinswoningen door alleenstaanden te laten bewonen. Doorstroming bevorderen. Hoogbouw op Hoornse schaal (Sociaal Hoorn). Hoogbouw: veel en hoog (D66) en mix koop- en huurwoningen. Eerst aantal sociale woningen op orde en dan pas oudere voorraad verkopen. De meeste fracties zien dat er helaas een tekort is aan sociale huurwoningen. De DRP valt over het aantal woningen dat wordt toegewezen aan statushouders in vergelijking met toewijzing aan andere groepen.

Wethouder Marjon van der Ven maakt duidelijk dat diverse wensen zijn opgenomen in de visie. Zo is er aandacht voor hoogbouw. Zij wil juist woningen bouwen voor jongeren of die nu uit de buurt komen of van elders. Het is nodig om jongeren naar Hoorn te laten komen. Ook de leefbaarheid heeft een belangrijke plek in de visie. Waar plaatsen we de woonvoorzieningen voor bijvoorbeeld de ouderen? Ook woningaanpassingen hebben de aandacht. Met Intermaris worden alleenstaande ouderen in grotere woningen aangemoedigd kleiner te gaan wonen. In het centrum wordt respectvol gebouw rekening houdend met het karakter van dat deel van Hoorn. Er zijn startersleningen om huisvesting voor minder draagkrachtigen mogelijk te maken.

Wethouder Marjon van der Ven over de Woonvisie Wethouder Marjon van der Ven over de Woonvisie