Pact van Westfriesland 7.1 oftewel ambitie om de beste regio van Nederland te worden

Raadscommissievergadering 29 september

HOORNGIDS | Het was 2013 toen de burgemeesters van de zeven gemeenten van Oostelijk Westfriesland voor het eerst een nota presenteerden onder de naam Het Pact van Westfriesland. De ambitie werd uitgesproken om binnen een bepaalde termijn te kunnen worden gerekend tot de beste regio’s van Nederland.  Er waren thema’s aangeroerd waar de verbeteringen zichtbaar moesten worden gemaakt. De Hoornse raad staat voor de keuze om het uitvoeringsprogramma van Pact van Westfriesland 7.1 vast te stellen. 7.1 staat voor zeven gemeenten met één stem.

De thema’s zijn  wonen, leefbaarheid en bereikbaarheid, arbeidsmarkt en onderwijs, energie en klimaatadaptatie, vrije tijd, ondernemen en economie, sociaal domein.

De Hoornse raad zal zich ook beraden over enkele amendementen en moties die door andere gemeenten zin ingediend. Drechterland diende aanvullende voorstellen in over verslaving en aanpak vechtscheidingen, Koggenland over de ambitie energieneutraal, Medemblik over integrale controle en handhaving arbeidsmigranten.

Het CDA kan zich er goed in vinden, alleen de doelstellingen op het gebied van energie zullen niet binnen de gewenste termijn worden gehaald. HOP ziet het stuk niet als stuk van de Westfriese raden, maar meer van de colleges, maar vindt wel dat er voortvarender moet worden aangepakt. DRP vreest verlies van autonomie van Hoorn bij samenwerkingsverbanden met andere gemeenten en is tegen. GroenLinks vindt dat de Westfriezen juist extra inspanningen gaan verrichten op het gebied van energietransitie. Sociaal Hoorn vindt dat het Pact over erg veel onderwerpen gaat en maant tot terughoudendheid. D66 kijkt juist heel positief naar de mogelijkheden om gezamenlijk op te trekken. De PvdA wil ook graag aan de slag onder het motto samen sta je sterker.

Burgemeester Jan Nieuwenburg beseft dat het tot voor kort voornamelijk een ambitie van de burgemeesters was, maar hoopt dat raden, ondernemers en andere partijen ermee aan de slag gaan om uiteindelijk tot een van de beste Nederlandse regio’s uit te groeien. Samenwerking is noodzakelijk voor het waarmaken van de ambities. Hoorn kan niet zonder regio en de regio kan niet zonder Hoorn. Het moet gebeuren met het bestaande budget. De autonomie van Hoorn is niet in het geding. De Hoornse raad wordt steeds op de hoogte gehouden en om instemming gevraagd. Dat geldt ook voor de andere gemeenteraden. Wanneer de regio goed samenwerkt kun je in grotere verbanden meer bereiken. Hij ziet de Hoornse raadsleden ook als ambassadeurs van het pact.

Pact van Westfriesland 7.1 Pact van Westfriesland 7.1